У закарпатських Шаланках збирають виноград

Шаланки здавна славилися рясними виноградниками і майстрами, що виготовляють дубові бочки для вина. Продовжувачів традицій виноградарства-виноробства проживає у селі чимало.

Тут кожен має вдома власні виноградники і виготовляє грайливий напій. Тому днями на Шаланківській горі на свято збору урожаю чимало друзів зібрала голова фермерського господарства, вчителька місцевої ЗОШ Єва Альохіна, у якої на п’ятигектарній площі налилися соком ароматні грона „Мерло” та „Каберне”.

Після того, як настоятель греко-католицької церкви села о. Йожеф Черпак благословив початок цієї справи, сельчани дружно приступили до роботи. Гарний настрій забезпечував Олександр Йоно. Акомпонуючи на баяні, він виконував народні угорські пісні. А підспівував йому Фрадєш Гал.

Їх мелодії доносилися аж до села.Школярем збирав на цій горі виноград і Борно Ройко. А от Розалія Боршош та Мелінда Полажинець на такому святі вперше, чого не скажеш про 62-річного Федора Гомокі, який ще на радгоспних виноградниках трудився із 12-тирічного віку. Із самого початку працюють на цих молодих плантаціях тракторист Жолдош Балаж та батько із сином Олександри Данки.

Збирають виноград у четвертий раз, із кожним роком кількість урожаю більша. У витоків закладання цих виноградників стояла Марія Альохіна. Нелегко було на вже запустілій, зарослій бур’янами горі відроджувати виноградарство, скільки сил та енергії потрібно було витратити, доки із 4-сантиметрових саджанців, виросли красиві кущі. Марія Карлівна каже, що урожай цьогоріч не найкращий, адже частину знищив травневий мороз, а от цукристість хороша.

Того дня виноградарі добре попрацювали і гарно відпочили, а на завершення ще й поласували минулорічними запасами вина і смачно поїли бограч, яким усіх учасників свята збору урожаю пригощали гостинні господарі

http://karpatnews.in.ua/