Батальйон “Тиса” взяв участь у навчаннях “Світла лавина-2011” в Угорщині

В Угорщині на Сентешському водному полігоні за участю військовослужбовців 13-го армійського корпусу Сухопутних військ Збройних Сил України завершилася практична фаза багатонаціонального українсько-румунсько-словацько-угорського командно-штабного навчання “Світла лавина-2011” (BLOND AVALANCHE 2011) із залученням підрозділів національних складових батальйону “Тиса”.

Протягом п’яти днів українські, угорські, словацькі та румунські військовослужбовці із застосуванням комп’ютерного моделювання на полігонах Сентеша та Гоудмезеувашаргея відпрацьовували питання спільної взаємодії в умовах ліквідації наслідків повені, що може настати у будь-який момент в регіоні міжнародної ріки Тиса. Вперше за всю історію функціонування багатонаціонального батальйону “Тиса” спільні військові сили у динаміці продемонстрували весь процес пошуково-рятувальних робіт в імовірній критичній ситуації. Було відтворено, зокрема, повеневу ситуацію, коли з допомогою гелікоптерів, бронетранспортерів та інших спецзасобів із затопленої території евакуйовуються люди, майно і техніка.

За оцінкою заступника начальника Генерального штабу Збройних Сил Угорщини Золтана Ороса, об’єднані підрозділи національних складових батальйону “Тиса” продемонстрували зразкову підготовку і міцні фахові знання. Вони успішно виконали основне завдання – показати у взаємодії ефективну функціональність, набути командному складу вміння виконувати завдання із захисту, планування, організації та керування рятувальними роботами, а також здатність взаємодії національних підрозділів. “Учасники навчання із захисту від повеневої катастрофи підтвердили високу фахову здатність та готовність до дієвого співробітництва”, – підсумував Золтан Орос.

Міжнародні командно-штабні навчання “Світла лавина” спільного українсько-румунсько-словацько-угорського батальйону “Тиса” відбуваються, починаючи з 2003 року, почергово щороку на території однієї із сусідніх країн. Торік вони пройшли в Україні, а у 2012 році відбудуться в Румунії.

Завданням створеного у 2002 році відповідною міжурядовою угодою багатонаціонального батальйону “Тиса” є оперативне реагування військових сусідніх держав на можливі повені, а також професійна боротьба з наслідками стихійних лих, які постійно загрожують країнам Карпатського регіону.

http://karpatnews.in.ua/