Закарпаття: В Ужгороді відкрили школу фехтування

В Ужгороді на базі НВК «Гармонія» (колишня ЗОШ № 17, мкрн. Доманинці) відбулося офіційне відкриття Школи фехтування, яка за облаштуванням залів для тренувань та своїм обладнанням є однією з найкращих в Україні.Як зазначила на урочистостях одна з тренерів школи, чемпіонка світу з фехтування Ганна Дмитренко, подібні спеціалізовані класи в Україні не відкривалися з часів розпаду Радянського Союзу. «А Закарпаття ж, тим часом, має хороші традиції в цьому виді спорту. Вихідці з нашого краю стали чемпіонами, призерами світу, – каже тренер. – Це, до прикладу, Вікторія Титова, Анатолій Герей та багато інших».

Для того, аби стати професійним спортсменом, фехтувальники займаються по 4-5 годин 6 разів на тиждень. Тому їм конче потрібні нормальні умови для тренувань. До цього ж часу це було фактично неможливо. Своїм досвідом із присутніми поділився «свіжоспечений» чемпіон України з фехтування Анатолій Герей: «Безперечно, ці умови, які ми бачимо тут, набагато кращі за ті, в яких ми починали займатися, – каже спортсмен. – Подібна школа насправді дуже важлива. Адже фехтування не таке популярне, як футбол чи інші види спорту, тому його слід більше популяризувати. А батьки мають розуміти, що якщо їхня дитина і не стане чемпіоном світу, то принаймні здоровою і гармонійно розвинутою людиною – точно».

Цікаво, що школа фехтування створена без державного фінансування, а лише завдяки фінансовій підтримці ужгородського підприємця, голови Федерації водних видів спорту Закарпатської області Роберту Левицькому (який, до слова, вчився саме у “доманинській” школі і двічі обирався за “мажоритаркою” від цього мікрорайону) та Комітету місцевого самоврядування мікрорайону Доманинці. Федерація фехтування України надала школі обладнання на суму 150 тисяч гривень. Загальна ж вартість проекту  – 250-300 тисяч гривень.

«Ми почали з того, що вирішили підняти статус школи, – каже Роберт Левицький. – Для цього зайнялися наповненням НВК за певними напрямками. Першим стало фехтування. Я підтримую контакти з тренерами і знаю, що СК «Динамо» давно вже не може задовольнити потреби. На 100 кв.м спортзалу припадає 400 спортсменів. У нашій же школі діти можуть займатися у двох залах з 3 професійними тренерами. До кінця року плануємо, що тут зможуть займатися 160 дітей. Що ж до спеціалізації школи, то наразі це – рапіра».

Крім того, передбачено, що учнів зранку на тренування привозить автобус (за «американською» системою він по спеціальному маршруту забирає школярів прямо від будинку і привозить до школи). Далі вони йдуть на уроки. Тут же і обідають, займаються підготовкою домашнього завдання і йдуть на вечірнє тренування, опісля чого автобус знову розвозить усіх по домівках (оплата за транспорт становить 4 грн на день)».

Наразі в НВК «Гармонію» саме через наявність Школи фехтування перевелися вже біля 20 дітей. При цьому участь у секціях – безкоштовна.

Обладнанням допомогла Національна Федерація фехтування України – виділила рапіри, маски, нагрудники, фехтувальні доріжки тощо. Президент Федерації Сергій Міщенко та держтренер національної збірної із фехтування Петро Азарченко також приїхали до Ужгорода цього дня спеціально для участі в офіційному відкритті.

Петро Азарченко зауважив: «На базі школи створені всі умови для того, щоб діти тренувалися і отримували фехтувальну освіту. Зроблено дві чудові фехтувальні зали, у кожному по фехтувальній доріжці. Національна федерація фехтування України допомогла обладнанням, якого достатньо, щоб дати хороший старт для роботи Школи, залучення до неї дітей. Я впевнений, що через рік від напливу дітей не буде відбою. А перспективи тільки радісні – на Закарпатті величезні фехтувальні традиції. І ваш представник

Анатолій Герей позавчора став чемпіоном України і має всі шанси потрапити в Олімпійську збірну і поїхати на Олімпіаду. Будемо надіятися і я до цього докладу зусиль, щоб і з цього залу з’явиться той олімпієць, який представлятиме Україну на Олімпійських іграх».

Сергій Міщенко сказав: «Сьогодні Україна – у першій вісімці найкращих фехтувальних держав світу. Українські спортсмени завжди отримують нагороди на Чемпіонатах Європи, Чемпіонатах світу і на останніх двох Олімпіадах ми також мали перемоги. Для того, щоб це продовжувалось, повинна бути постійна робота з молоддю. І ця подія в Ужгороді – надзвичайно важливий крок. Ми з свого боку як Федерація фехтування України і ви – як жителі Ужгорода повинні бути вдячними тим людям, які це відкривають, знаходять для цього час, гроші, бажання».

Фото Олександра Зобіна