Вже більше тисячі закарпатців «скосили» осінні ГРВІ

Другий тиждень поспіль закарпатці масово звертаються до лікарів. Причина – нездужання та температура, зокрема у дітей, часто – різкий кашель без інших зазвичай супутніх ознак захворювання. До кабінетів педіатрів та аптек вишикувалися черги, а коридори садочків, шкіл та університетів із кожним днем стають дедалі більш порожніми. Через що хворіють краяни і як уберегтися?

Виявляється, нічого неординарного не трапилося – просто настала осінь, а з нею прийшли і ГРВІ. Як розповіла завідуюча епідеміологічним відділом Закарпатської обласної СЕС Світлана Оберенко, в області зафіксовано збільшення респіраторно-вірусних захворювань. На сьогодні вже зареєстровано 1004 хворих краян, серед яких 73% – діти. Звісно, про епідемію і введення карантину не йдеться, проте така ситуація також викликає занепокоєння. “Різке зростання захворювань сталося через банальні речі: похолодання, складну адаптацію після спекотного літа до прохолодної осені, послаблені імунітети закарпатців тощо, – запевнила  С. Оберемко. – Це типова сезонна ситуація, тому мова про якусь невідому інфекцію не йде”.

А боятися можливої епідемії таки варто. Принаймні, через певний час область може атакувати новий вірус – A(H3N2)PERTH. Це не менш небезпечна хвороба, ніж “каліфорнійський” та “брісбенський” грип, на які закарпатці вже хворіли. До речі, два вищезгадані віруси будуть турбувати краян і цього року. Саме тому є надія, що грип не надто коситиме наші ряди, адже закарпатці вже мають імунітет до цих двох штамів. А ось “пертівський” вірус становить небезпеку, тому слід бути пильними.

Аби уберегтися від хвороб, Світлана Оберемко радить закарпатцям робити щеплення. В аптеках уже з’явилися вакцини з відповідними ліцензіями – це “Флюарікс” (Франція), “Інфлувак” (Нідерланди), “Ваксігрип” та “Інтанса” (Франція), “Гріповакс” (Росія) та “Гріпул” (Україна). За свідченням лікарів, саме ці вакцини є найкращим захистом від вірусів грипу. Крім того, допоможуть традиційні народні методи – гарячий чай, вітаміни, часник.

http://zakarpattya.net.ua/