Більшість ДТП відтепер можна оформляти самим

З 19 вересня автомобілісти, які втрапили у невелику аварію, можуть розійтися полюбовно, не викликаючи на місце події інспекторів ДАІ. Відтепер, аби одержати невелику суму страхового відшкодування за наслідками ДТП, українцям пропонують скористатися європротоколом. За допомогою саме цього документа можна оформляти аварії без ДАІ.

Проте ця послуга буде доступна лише тим водіям, які підпишуть страховий договір після 19 вересня або переукладуть чинний на нових умовах. Усі раніше видані поліси автоцивілки будуть діяти протягом визначеного терміну – до року. Втім Моторне (транспортне) страхове бюро (МТСБУ) попросило страховиків забезпечити безплатний обмін полісів.

Про таке європейське нововведення говорили вже досить давно, проте залишалося проблемою те, що чиновники ніяк не могли затвердити граничну суму виплати за європротоколом. Державна комісія з регулювання ринків фінансових послуг чотири рази відмовляла в узгодженні такої пропозиції МТСБУ. Наразі зупинилися на тому, що максимальна виплата при оформленні європротоколу має бути не більше 10 тисяч гривень. А до 2013 року її планують збільшити до 25 тисяч.

 

Сергій Павлов, начальник центру врегулювання збитків ПРАТ “СК “Провідна” відзначає, що в цій програмі беруть участь винятково поліси, які видаватимуть страхові компанії з 19 вересня, і лише автоцивілки першого типу. Тобто ті поліси, які оформляються на автівку, якою може керувати будь-яка людина, що має водійське посвідчення. Дешевші страхові документи третього типу й пільгові поліси в цій програмі участь не беруть. Але в законі передбачено, що їх власники можуть обміняти страховку на автоцивілку саме першого типу у своїй страховій компанії, доплативши різницю вартості. У такому разі СК видає водію бланк повідомлення європротоколу, інструкцію про те, як його заповнювати, і він автоматично бере участь у програмі спрощеного оформлення ДТП. До речі, нововведення не стосується тих водіїв,що мають поліс “Каско”.

 

Страховик зауважує, що є ряд вимог, яких слід дотримуватися, вдаючись до цієї програми. Зокрема, у ДТП не має бути потерпілих, обидва учасники аварії повинні бути тверезими, не перебувати під дією наркотичних речовин і сильнодійних ліків. Крім того, один із фігурантів дорожньо-транспортної пригоди має визнати себе винуватим, інший – потерпілим. Також у них не має бути сумнівів, що автівку пошкоджено власне на суму до 10 тисяч гривень. Водії повинні між собою чітко про все домовитися й не мати один до одного жодних претензій. Якщо ж є найменші вагання чи якісь невідповідності, то слід одразу викликати інспекторів ДАІ. Наприклад, коли є сумніви щодо до того, у яку суму вам обійдеться ремонт пошкодженого авто. Адже якщо вартість буде вищою за 10 тисяч гривень, то страхова компанія відмовить у виплаті відшкодування або компенсує тільки 10 тисяч.

Олексій Співак, начальник відділу адмінпрактики оформлення матеріалів ДТП УДАІ УМВС у Закарпатській області відзначає: якщо водії оформлять європротокол за наслідками ДТП – штрафу за адміністративне правопорушення не буде, але також радить у сумнівних випадках викликати інспектора ДАІ. Адже, за словами правоохоронця, наприклад, не кожен самостійно зможе правильно скласти схему ДТП. Тож наразі водіям доведеться вирішувати: чи таки зателефонувати даїшникам, чи цивілізовано домовлятися між собою. Самостійна фіксація події дозволить винуватцеві ДТП уникнути адміністративної відповідальності. Нині співробітники ДАІ при оформленні аварії виписують штраф або позбавляють шофера водійських прав на 6–12 місяців. Але, коли буде бодай якась підо­зра на те, що у європротоколі наведені неправильні чи недостовірні дані, водії ризикують не отримати страхові виплати.

 

Оксана Берец, начальник відділу врегулювання збитків Закарпатської обласної дирекції НАСК “Оранта”, зауважує, що страховики після того, як отримають заповнений європротокол, будуть самі збирати всі потрібні для оформлення виплати документи, тоді як досі цим переймалися клієнти. Крім того, СК не будуть відтягувати відшкодування на термін до 6 місяців, оскільки закон зобов’язує розглянути заяву клієнта за 90 днів, а видати гроші протягом 15 днів після ухвалення рішення.

 

До речі, страховики зауважують, що вартість полісу першого типу збільшуватися не буде, а чутки про здорожчання автоцивілки пов’язані власне з тим, що водіям доведеться сплачувати різницю у вартості між страховками третього й першого типу.

 

Лариса Романюк

zakarpattya.net.ua