В українських потягах з’явиться ТБ і Wi-Fi в обмін на дорогі квитки

З 2012 року в Україні збираються ввести європейську класифікацію пасажирських поїздів, розділивши їх на 9 класів, повідомляє прес-служба “Укрзалізниці”.Це допоможе туристам і українцям відразу розуміти, на який потяг вони купили квиток і на який рівень сервісу можуть розраховувати.

Як пояснили у прес-службі “Укрзалізниці”, поки це тільки проект. У Мінінфраструктури додали, що на часі його розглядають.

Головне в класифікації – поїзди розділені на денні та нічні. Денні потяги обходяться дешевше для залізниці – не потрібні ліжка і в вагон можна помістити вдвічі більше пасажирів, пише газета “Сегодня”.

Водночас у відомстві пояснили, що денних суперпотягів класу “Євро Сіті” (між державами) або “Інтер Сіті +” (відповідний за рівнем сервісу, але всередині країни) в Україні поки немає.

Мінінфраструктури обіцяє, що до Євро-2012 між Києвом і Львовом, Донецьком, Харковом почнуть курсувати швидкісні (до 160 км/ч) експреси “Хюндай”, які будуть “Інтер Сіті”.

А нинішні денні швидкісні потяги між Києвом і облцентрами (Харків, Дніпропетровськ, Львів, Одеса) можна буде, в залежності від швидкості і комплектації складу, вважати регіональними експресами (РЕ, вагони 1, 2 і 3 класу) і регіональними поїздами (РП, вагони 2 і 3 класу).

Водночас в “Укрзалізниці” пояснили, що у нових поїздах квитки коштуватимуть дорожче, ніж зараз: доплата за швидкість, комфорт і сервіс.

“Але поки таких розрахунків не робили. Можна припустити, що, наприклад, в денних поїздах типу РЕ і РП не подорожчають квитки 2 класу, а більш комфортні подорожчають”, – пояснили в “Укрзалізниці”.

Зазначимо зараз, наприклад, проїзд в експресі “Київ-Харків” в 1-му класі коштує 196 гривень, в 2-му класі 119 гривень.

tsn.ua