Закарпаття: Відомий журналіст Вахтанг Кіпіані провів в Ужгороді тренінг для обласних ЗМІ

В Ужгородському прес-клубі пройшов третій тренінг у рамках проекту «Проведення навчально-практичного курсу з новітніх медіа в Закарпатській області» на тему: «Журналіст і нові медіа. Побудова власного онлайн-іміджу. Корисні і небезпечні зв’язки. Самостійна робота». Із журналістами спілкувався Вахтанг Кіпіані – український журналіст, редактор, автор блога vaxo.livejournal.com.

Навіщо журналісту нові медіа? Така різна блогосфера – Живий Журнал, стендалони, «Українська правда», «Корреспондент», «Телекритика» та інші. Імідж журналіста (а заодно і політика) в інтернеті. Типові помилки. Гарні кейси. Чого не треба робити в нових медіа і соціальних мережах? Як зробити своє інноваційне медіа? Досвід таких різних проектів як «Історична правда» і «Владометр». Ці та інші питання обговорював відомий український журналіст під час тренінгу із закарпатськими колегами та медійниками-початківцями.

Поділився Вахтанг Кіпіані також власним досвідом веденням блогу та розповів цікаві факти із життя української блогосфери. За словами Вахтанга Кіпіані, блогом №1 в Україні є Живий журнал. В Америці ЖЖ був створений як місце зустрічі друзів з друзями, а в нас, з моменту його поширення (2006 рік), він став місцем правильних зустрічей журналістів, політиків, письменників, діячів культури, підприємців і просто людей, яким ні з ким поговорити на певні теми.

«У мене в друзях є анонімний закарпатський юрист, – розповів Вахтанг Кіпіані, – який іноді пише про юриспруденцію – якісь огляди законодавства, але його шалене кохання– історія. І от я читаю невідомого закарпатця вже кілька років. Днями він став тисячником, тобто його зараз читає 1000 людей. Він робить надзвичайно цікаві огляди про історію. Очевидно, що він у своєму професійному колі не знаходить підтримки чи часу говорити про історію, то він сублімує в інтернеті, в ЖЖ, роблячи надзвичайно цікаві огляди, відшуковуючи цікаві книги і кидає це все сюди. І ось я його читаю і дізнаюсь багато нового про Закарпаття.

«ЖЖ дає можливість сформувати своє середовище за певним ключовим словом. Вважається, що перші сто читачів створюють те правильне середовище, яке потрібно для блогера. Людина може себе розкрутити за допомогою блогу (вашою інвестицією є ваш час), чим і займаються більшість політичних, культурних діячів та активісти з інших сфер життєдіяльності».

«Якщо ми відкриємо аккаунт Михайла Бродського (колишній держкомпідприємець,  теперішній радник Прем’єр-міністра), то побачите реальну людина, яка пише так, як живе, тобто він справжній: лається, ображається, плюється, банить, добрішає серцем і повертається до свого нормального стану, він претендує на увагу, любов, але її не отримує і від цього ще більше дратується.

За словами В.Кіпіані, два роки тому зійшла крига невизнання ЖЖ з боку інформаційних агентств, тому що блог – неперевірене джерело і він не цитувався. Але у 2009 році були два випадки, коли ЖЖ послужив ЗМІ для поширення ексклюзивної інформації.

Вахтанг Кіпіані дав також кілька порад молодим журналістам:

  1. Блог – це не місце витрачання часу, треба бути корисним.
  2. Важливо стежити за форматом подачі інформації.
  3. Важливо бути доступним.
  4. Дуже важливо бути відповідним своєму вікові – тобто писати те, що б цікавило тебе і відповідає твоєму віку.

Проект «Проведення навчально-практичного курсу з новітніх медіа в Закарпатській області» підтримано Фондом розвитку ЗМІ Посольства США в Україні.

zakarpatpost.net