Нові документи обійдуться українцям в 1600 гривень

Вартість мінімального комплекту нових документів для кожного жителя України в разі підписання президентом відповідного законопроекту складе близько 1600 гривень.

Як пише в суботу “Дзеркало тижня”, ці гроші українці в 2012 році викладуть зі своєї кишені.

Таким чином, на купівлю нових документів повнолітні жителі України найближчим часом витратять більше 60 мільярдів гривень.

За оцінками фахівців Кабінету міністрів, отриманими ZN.UA, загальні витрати на виготовлення документів, які надаються за рахунок держбюджету, а також витрати на технічне переоснащення державних органів усіх рівнів обладнанням для роботи з усіма видами нових документів можуть скласти в 2012-2014 роках більше 24 мільярдів гривень.

“А більшу частину коштів на реалізацію такої популярної в суспільстві реформи освоїть одна комерційна структура – консорціум ЄДАПС”, – пише видання.

У матеріалі також йдеться, що в разі підписання президентом законопроекту “Про документи, що засвідчують особу і підтверджують громадянство України” бізнесмени з ЄДАПСу отримують повний доступ до всіх особистих даних кожного жителя України.

“У тому числі — повну базу даних по всім державним службовцям України – президенту, уряду, Службі безпеки, Міністерству внутрішніх справ, Міністерству оборони, Службі зовнішньої розвідки тощо і фактично можливість повного контролю за їх діяльністю”, – пише “Дзеркало тижня”.

Видання зазначає, що власником ЄДАПС і зацікавленою особою в заміні документів є Юрій Сидоренко — скандально відомий бізнесмен, який втік з України в 1993 році після серії гучних кримінальних скандалів, пов’язаних з банкрутством “Даміана-банку”.

Відтоді Сидоренко 18 років живе в еміграції та своє місцезнаходження ретельно засекречує.

Разом з тим, урядовий уповноважений з питань дерегуляції Михайло Бродський на 100% упевнений, що президент накладе вето на відповідний закон.

“Прийняття закону повністю суперечить всьому тому, що говорив глава держави раніше про боротьбу з корупцією, спрощення адміністративних процедур і дерегуляцію, тому впевнений, що ніякої підтримки закон не отримає”, – заявив Бродський.

Він також повідомив, що звернувся на цьому тижні з проханням дати оцінку МВС заяві народного депутата Василя Грицака, що вартість виготовлення ЕДАПСом водійського посвідчення становить 120 гривень, а МВС продає їх по 800 гривень.

Нагадаємо, 23 вересня рада ухвалила закон про ведення біометричних паспортів. Впровадження біометричних паспортів є зобов’язанням України, прийняте в рамках плану дій щодо введення безвізового режиму з ЄС.

На початку вересня у Ради відбулися акції протесту віруючих, які виступили проти введення біометричних документів.

tsn.ua