Губернатор Закарпаття Олександр Ледида зустрівся з президентом Угорщини Палом Шміттом

У неділю, 2 жовтня, до Закарпаття з ознайомчим візитом прибув Президент Угорщини Пал Шмітт.

У складі закарпатської делегації главу сусідньої держави вітали керівник області Олександр Ледида, його заступник Володимир Приходько, заступник голови облради Андрій Сербайло, ужгородський міський голова Віктор Погорелов. Угорську сторону представили – посол Угорщини в Україні Мігай Баєр, керівник Служби зовнішніх справ Мартон Вайна, Президент Державного українського самоврядування в Угорщині Ярослава Гартяні, Генконсул Угорської Республіки в Ужгороді Йожеф Бачкаї.

Президент Угорщини Пал Шмітт у Закарпаття приїхав вперше. Сам гарант відзначив – візит на Закарпаття є дуже символічним, адже саме в цьому регіоні проживає найчисленніша громада угорців в Україні:

   – Є три речі, які привели мене сюди: мир та злагода територій та громад, по-друге, динамічний розвиток угорсько-українських відносин, по-третє – численна діаспора угорців, що проживають на Закарпатті. Хочу окремо подякувати Вам, пане голово, – звернувся до Олександра Ледиди Пал Шмітт, – за всі зусилля, яких докладає місцева влада задля комфортного життя кожної громади.

   Також Президент Угорщини відмітив, що вже мав нагоду зустрітись з Президентом та Прем’єр-Міністром України, й переконався: розвиток міждержавних відносин є майже безперешкодним. Пал Шмітт також наголосив: Угорщина підтримує євроінтеграцію України та робить усе можливе задля лібералізації візового питання.

   Очільник Закарпаття Олександр Ледида, звертаючись до угорських партнерів, відзначив: українсько-угорські стосунки розвиваються не тільки на рівні транскордонного співробітництва сусідніх регіонів, а й на рівні держав:

   – Днями на Закарпатті засідала спільна міжурядова комісія. Піднімались кілька важливих питань: спрощення візового режиму, розбудова кордону, розробка спільної програми охорони Тисянської низовини. Відрадно те, що обидві сторони відмітили – усі проблеми отримали ефективне вирішення. Сподіваюсь, спільні зустрічі, зокрема, як і сьогоднішня, сприятимуть активізації розвитку партнерських відносин.

   Про динаміку українсько-угорських стосунків говорять і цифри: лише за 6 місяців 2011 року зовнішньоекономічний оборот між Угорщиною та Україною зріс на 34%.

   Обговорили також питання освіти, а саме – можливість угорської молоді складати іспити до вишів на рідній мові. Олександр Ледида зазначив: такі питання неодноразово піднімались й закарпатськими нацменшинами, і обговорювалися в обласній раді, але остаточне рішення може прийматись лише на державному рівні. Керівник краю пообіцяв підняти це питання перед Президентом України.

   Президент Угорщини Пал Шмітт перебуватиме на Закарпатті два дні. У планах – відвідати з робочими поїздками Мукачево, Берегово, Тячів та Виноградів.

Прес-центр ОДА

http://karpatnews.in.ua