Нагороди, що є вічністю…

На останньому правлінні міжнародна рада «Віжи-3000» та обласне громадське об’єднання «Рідне Закарпаття» висунули ідею створення регіональних духовно-культурних пізнавальних центрів. Також у рамках засідання пройшло вручення міжнародних нагород.Назва «Віжибу» розкладається на частинки не інакше, як «вічне життя буде». Гра слів? Утопія? Ні те, ні інше, переконаний відомий не лише у краї президент Міжнародної Ради «Віжи-3000», Юрій Гецко, а заразом і велика група людей з однойменної організації, які його підтримують. Минулого тижня вони влаштували день підбиття підсумків і вручення нагород…

Вічне життя. та ще й справедливе – це цілком реально

Планета Земля належить буквально кожному жителю, який на ній проживає, і все багатство, яке має Земля (корисні копалини, повітря і все інше) має пропорційно, рівно розподілятися між усіма жителями нашої планети.

Хтось скаже, що ці рядки належать філософуXVII століття Томмазо Кампанеллі і взяті з його знаменитого «Міста сонця». Другий – що вони вихоплені з твору революціонера-марксиста, який планував зламати хребет світовому капіталу, роздавши заводи робітникам, а землю селянам – Володимиру Леніну. Третій – що цей текст вихоплений із нової релігійної доктрини…

Версії невірні. Перед нами – лист-звернення до всіх жителів Планети, найвпливовіших людей світу. Його прийняло правління міжнародної ради «Віжи-3000» на засіданні 21 вересня.

Ця громадська організація під різними назвами (були ще «НОДОЛ» і «Глобус») існує рівно півстоліття, і весь цей час робить життя людей змістовним, їхні думки і діяння – благородними. Президент міжнародної ради «Віжи – 3000» Юрій Гецко із Берегова у часи колишнього СРСР прославився на всю країну, організовуючи дозвілля молоді в створеній ним молодіжній районній творчій системі.

Тоді вдосконалював себе і своє оточення в межах одного регіону, тепер прагне до того ж у планетарному вимірі. Всі, накреслені Гецком і однодумцями завдання є цілком реальними, залишилось не так уже й багато – втілити їх у життя. Хто це зробить – чи діячі «Віжибу» в нинішніьому складі, чи продовжувачі їхньої справи через покоління – не так важливо. Головним є те, щоб час вічного життя і вічної справедливості настав.

Проекти без прожектів

Поки ще цей час у історії світу не настав, «Віжи-3000» замйається дуже потрібною справою. Працює над проектами духовного та культурного розвитку закарпатців. До того ще й роздає нагороди тим, хто прискорює цей розвиток, робить світ благороднішим, мудрішим, справедливішим.

На останньому правлінні міжнародна рада «Віжи-3000» та обласне громадське об’єднання «Рідне Закарпаття» висунули ідею створення регіональних духовно-культурних пізнавальних центрів. Ось кілька завдань для них:
1) сконцентрувати в одному місці всі технічні засоби, за допомогою яких відвідувачі могли б ознайомлюватися з творчими надбаннями митців, з акціями на рівні своєї місцевості і далі, переглядати спортивні та інші змагання;
2) зібрати в одному місці всі відеофільми про відомих людей, постановки театлаьних п’єс сого театру, нариси про діяльність працівників культури, освіти і науки, винахідниеків, раціоналізаторів;

3) колекціонуввати твори образотворчого мистецтва, народних промислів на електронних носіях;
4) надати відвідувачеві можливість ознайомитися з творами місцевих композиторів і зразками народного мистецтва…

Центрів є багато, тож цей міг би різнитися від інших тим, що базувався б на ініціативі людей та був позбавлений рутинності. Присутня на зібранні правління «Віжи-3000», народна артистка СРСР і України Гізела Ціпола сказала: «Обіцяю зробити все, що можу, для пошуку талантів і їхнього розвитку у своїєму напрямку – оперному співі».

Віце-президент правління Василь Габорець доповнив свою знамениту колегу, зауваживши: «У діяльність центру слід влити енергію місцевих органів влади, заручитися підтримкою голів міст і сіл». Готовність допомогти в цьому одразу ж висловили кілька міськіх голів – Золтан Ленд’єл із Мукачева, Ярослав Думин із Рахова.

Виглядало, що не проти і голова Ужгородської міської ради Віктор Погорєлов, який був серед запрошених.

Ще один багатообіцяючий проект «Віжи-3000» – будівництво термального лікувально-оздоровчого та рекреаційного центру «Анна-Марі та Марі-Анна» у м. Берегово. Така довга назва та ще й складається з одних і тих самих слів, прочитаних у іншому порядку…

Власне, назва не така важлива, як суть. А вона полягає у тому, що на базі термальних вод, якими багаті Берегово і прилегла до нього місцевість, можна створити курорт міжнародного значення, піднести роль регіону до одного з національних лідерів у галузі рекреації та відпочинку. Це дозволить також підвищити якість життя місцевих людей, зробити його заможнішим. Вода, яка нині пропадає без жодної користі, даруватиме достаток, обігріватиме приміщення.

Достатньо виявити господарський підхід. Ті ж термальні басейни, які вже є на Берегівщині, слід доводити до світових стандартів у якості обслуговування та оздоровлення.

Правління «Віжи-3000» вирішило просити від місцеві органи влади підтримати цієї ініціативи, а торгово-промислову палату України та її відділення в Закарпатті – посилити пошук інвесторів для зведення сучасного термально-лікувльного та оздоровчого центру.

Від футболу до віжи-рок-опери

 

 

 

 

 

 

У залі готельного комплексу «Дружба» члени правління «Віжи-3000» підтримали й кілька інших ініціатив. Серед них – проведення футбольного матчу в Ужгороді в квітні 2012 року між національними збірними України та Угорщини. Підставою для влаштування футбольного свята стане 20-річчя першого офіційного виступу української збірної на міжнародній арені. Той виступ відбувся двадцять літ тому не де-небудь, а саме на ужгородському стадіоні «Авангард».

Інша схвалена ініціатива – провести підготовчу роботу зі створення в області Фонду Гізелли Ціполи. Ця робота, яку особисто очолить одна кращих оперних співачок світу, має бути завершена до кінця нинішнього року.

Слід згадати і про інший амбіційний план-задум – втілити на сцені першу в історії Закарпаття віжи-рокову оперу, в якій будуть задіяні кращі виконавці академічного співу Надія Підгородська, Петро Матій, Олександр Садварі, Оксана Ільницька Олександр Товт, Марія Зубанич, органістка Наталія Висіч, а також з півсотні бек-вокалісток з Ужгородського музучилища, коледжу культури та інших.

У оперу будуть вплетені хореографічні композиції у виконанні «Джерельця Карпат», танцівників Ужгородського коледжу культури, колективів «Ром-сом» і «Сонячна Радванка». До 20 травня наступного року влаштують і гала-виставу «Сюрпризи Віжи-3000». Творчі можливості авторів цих задуму продемонстрували композитор і співак Іван Бабич із Берегова: разом із дружиною-співачкою Жужанною виконав написаний ним гімн «віжистів».

А ще на правлінні дійшли згоди про проведення обласного співочого конкурсу виконавців «П’ятнадцять міст і районів – п’ятнадцять зірок». Він відбудеться навесні 2011-го.

За всі мистецькі проекти Юрій Гецко ручається особисто. «Побачите, що все це буде. Буде не гірше, ніж планується, або ц краще», – коротко сказав.

Нагороди різні, але всі – бажані

Життєвою виглядає ідея «віжистів» випрацювати чітку систему нагородження людей, які зробили помітний вклад у розвиток свого регіону, населеного пункту. Форми такого відзначення можуть бути як моральними (диплом, грамота, подяка), так і матеріальними (поштова листівка, вітальний телефонний дзвінок, тематичний вечір). У кожному разі обов’язковість і системність нагород дасть змогу не оминути заслуг жодної людини.

Повсюди в районах, містах, селищах і селах могли б створюватися .кімнати. куточки, стенди з фото та іншими інформаційними матеріалами про найвідоміших, заслужених людей. А як у самій «Віжи-3000» здатні шанувати кращих людей краю? Цю здатність президент організації Юрій Гецко і його однодумці демонстрували наочно.

Спеціально до цього вечора був виготовлений набір нагород різної якості і ваги, які були роздані лауреатам. Про власників нагород – міжнародних призів, нагрудних знаків, над якими немало потрудилися скульптори та медальєри, розповімо окремо.

Міжнародні призи й нагрудні знаки – на всі смаки

 

 

 

 

 

 

Власниками нагород того вечора ставали керівники державних органів влади, лідери громад, керівники творчих колективів, діячі в різних галузях. Міжнародний приз «Віжи-3000» отримали генеральний директор корпорації «Закарпатсадвинпром», директор Ужгородського коньячного заводу Володимир Гісем, єпископ Мукачівської греко-католицької єпархії Мілан, голова Закарпатської ОДА Олександр Ледида, керівник інформаційного центру «Україна-2012», Кабінету міністрів Юрій Пільчевський, директор обласного центру нейрохірургії та неврології Володимир Смоланка.

На вручення цього призу одразу після завершення матчу на кубок України між «Берегвідейком» і харківським «Металістом», програного нашими земляками 0:3, з Берегова прибув тренер знаменитої команди гостей Мирон Маркевич. Він не оминув нагоди сказати, що такого гостинного прийому і таких доброзичливих уболівальників, як у Берегові, давно не зустрічав. Юрій Гецко також вручив тренеру Мирону Маркевичу міжнародну нагороду.

Було вручено ще багато призів і нагород, серед яких – міжнародні призи «Віжибу», «Карпатський ведмідь» і «Вселюжі», нагрудні знаки «Віжи-3000». Загалом своїх власників знайшли 36 нагород, а тим лауреатам, які не змогли прийти, нагороди вручили пізніше. Серед нагороджених – Золтан Ленд’єл, міський голова Мукачева, Віктор Погорєлов, міський голова Ужгорода, Василь Ільницький, головний редактор газети «Фест», Михайло Ланьо, президент федерації футболу Закарпаття та багато інших…

Серед колег, робочим інструментом яких є слово, обов’язково згадаю про молоду письменницю, авторку двох надрукованих книжок, берегівчанку Ірисю Ликович. Вона нині вивчає германістику у Віденському університеті, репрезентує закарпатський і український літературний простір у столиці Австрії.

А головний редактор газети «Неділя» Михайло Носа заслуговує на згадування вже через те, що йому в «Віжи-3000» довірено очолювати групу представників мас-медіа. Тож пан Михайло з гідністю й не без радості прийняв відзнаку – елегантний нагрудний знак. Такою ж нагородою відзначено і засновника газети «Закарпатські оголошення» Валерія Тимошенка, за вклад у розвиток медіа у краї.

«Віжиє» – закарпатському киянину

Несподіванкою став вибір володаря головного призу – «Віжиє». Нагороду, яку щороку вручатимуть 21 людині в усьому світі за найвищі заслуги, представив найстаріший член правління «Віжи-3000» Янош Доробан із Рахова.
Першим володарем став виходець із села Страж на Ужгородщині, заслужений артист України, поет і композитор, телеведучий і шоумен Петро Мага.

Своєю соковитою мовою і гумором 40-рчний київський закарпатець (день народження відзначив нещодавно) за пару хвилин підкорив залу готелю «Дружба».

Важко не помітити сімейних традицій серед «віжистів» і їхніх симпатиків. Про дует Івана та Жужанни Бабичів уже згадувалося. Не меншої уваги заслуговує і сімейний квартет у вигляді Антоніни Ісак-Дурди, її доньок Ольги й Антоніни-молодшої та сина Олександра.

 

 

 

 

 

 

На вечорі всі вони знайшли для себе роботу: доньки виконували на скрипках щемливі карпатські мелодії, син фотографував, а матір приймала вітання за вдале художнє втілення нею, скульпторкою, однієї з лауреатських нагород – призу «Вселюжі». Цією нагородою відзначені Світлана Мітряєва, директор регіонального філіалу Національного інституту стратегічних досліджень при Президентові України, Гізела Ціпола, народна артистка СРСР та Жужанна Бабич, керівник творчого центру «Віжи».

Життя переходить із одного виміру в інший, із матеріального в духовний, із щоденного в святковий. Для нас важливо, що воно не зупиняється, а завтрашнім володарем призу від «вселенського» проекту може стати будь-хто. В тому числі й автор цих рядків.

Василь БЕДЗІР, газета “НЕДІЛЯ”

nedilya.at.ua