На Закарпатті туристам запропонують …”намити” золота

Новий геотуристичний маршрут «Мінерали Закарпаття» дасть змогу ознайомитися з наявними в області мінералами, взяти участь в анімативних іграх (пошук мінералів, намиття золотого піску), скласти колекцію мінералів Карпат, – повідомив завідувач кафедри туризму УжНУ Федір Шандор.

Географія маршруту: Ужгород-Ворочево-Оленево-Ізки; Берегово-Мужієво-Солотвино-Ділове.

Такий різновид відпочинку, як туризм давніми рудниками, шахтами в пошуках мінералів вже відпрацьований у Європі (Чехія, Італія, Швейцарія, Словаччина), де він користується значною популярністю. Середньовічні копальні, мінералогічні музеї, древні шахти, можливість самому намити золото в потічку, колекціонування мінералів – усе це в європейських країнах приносить прибуток, при цьому популяризуючи саму державу.

Мінерали – природні хімічні сполуки, що входять до складу земної кори, однорідні за своєю фізичною будовою та хімічним складом. Наука, що вивчає мінерали зветься мінералогією.

Поняття “мінерал” виникло давно й з того часу безперервно змінюється відповідно до зміни змісту мінералогії. На початковому етапі її розвитку термін “мінерал” був синонімом терміна “копалина” й охоплював власне мінерали (в сучасному розумінні), гірські породи, руди та скам’янілості.

Вісник Турінформу