На Закарпатті рятуватимуть ведмедів

Міністерство охорони навколишнього природного середовища України за результатами тендеру, що відбувся 19 вересня, уклало угоду з ПП «БудМаксПлюс» на будівництво реабілітаційного центру для бурого ведмедя в національному природному парку «Синевир» (І-й етап). Як повідомляється у «Віснику державних закупівель», вартість угоди склала 1 921 140 грн.

Засновником ПП “БудМаксПлюс”, зареєстрованого в Житомирській області, є мешканка села Новокаїри Херсонської області Лариса Григорян. Протокол розкриття конкурсних пропозицій, всупереч тендерному законодавству, на сайті “Вісника державних закупівель” не опубліковано.

Конкурсною документацією передбачено спорудження центру на площі 12 гектарів неподалік від озера Синевир. Триметрову дерев’яну огорожу,  якою буде обнесено його територію, має бути обладнано системою “електропастух”. На території реабілітаційного центру має буди споруджено три басейни та барлоги для ведмедів.

Як повідомляло Закарпаття онлайн , ініціатором створення центру є міністр охорони навколишнього природного середовища Микола Злочевський. Він планує розміщення в заповіднику ведмедів, які нині утримуються в неналежних умовах в приватних зоопарках та інших місцях, не пристосованих до існування диких тварин.

Проте ряд фахівців попереджають, що ідея спорудження реабілітаційного центру для ведмедів у нацпарку “Синевир” – просто популізм.

Натомість німецьке відділення РЕТА – міжнародної організації, що захищає права тварин – направило листа міністру екології та природних ресурсів України Миколи Злочевському із подякою уряду України за створення реабілітаційного центру для ведмедів у Національному парку “Синевир”.

http://zakarpattya.net.ua/