У чеському сенаті з’явиться клуб “Друзі Закарпаття”

Цього тижня закарпатська делегація на чолі з головою обласної ради Іваном Балогою з робочим візитом відвідали Прагу, в ході якої провели зустріч з представниками Сенату Чеської Республіки – МілошомВистричілом та Петером Пітгартом.Йшлося про налагодження контактів із законодавчим органом, створення в Сенаті клубу «Друзі Закарпаття»  – групи лобістів інтересів Закарпатської області. У складі делегації краю – заступник голови облдержадміністрації Володимир Гоблик, керуючий справами виконавчого апарату облради Михайло Попович та начальник головного управління  з питань євроінтеграції, зовнішньоекономічних зв’язків та туризму ОДА ЕрнестНусер.
 
Чеську Республіку закарпатська делегація відвідала на запрошення сенатора, колишнього гетьмана краю Височина  Мілоша Вистричіла. Саме із Височиною у нашого краю склали надзвичайно тісні стосунки. І одним з тих, хто закладав камінь цієї співпраці –  Мілош Вистричіл.
 
У 2007-ому було встановлено партнерство між Закарпатською областю і краєм Височина Чеської Республіки. За рік сторони підписали угоду про співпрацю. Ці в’язки набули не тільки організаційних форм контактів у різних сферах суспільного життя, а й матеріального втілення. Чехи допомагають нам ремонтувати та реконструювати дитсадки, школи, медичні та культурні заклади. За попередні три роки на співпрацю з Закарпаттям із бюджету краю Височіна через міжнародний благодійний фонд «ВіЗа» було виділено майже 15 мільйонів чеських крон. А в нинішньому році завдяки їхньому фінансуванню реалізується ще 10 спільних проектів.
 
Мілош Вистричіл констатував, що це партнерство можна зробити більш потужним, залучивши Закарпатську область до європейських грантових проектів, у яких бере участь і Чеська Республіка. «Наш діалог треба посилювати, в цьому зацікавлений й Сенат. Чимало його представників хочуть поглибити співпрацю саме з вашим краєм. В нас живе велика закарпатська громада – і це працелюбні люди, до них ставляться з повагою. Окрім того, маємо спільну історію, вже налагоджені партнерські зв’язки між містами-побратимами.
 
Протягом півроку плануємо створити в Чеському Сенаті  клуб «Друзі Закарпаття», який об’єднає однодумців, що прагнуть дружити з вашим чудовим краєм», – зауважив пан сенатор.
 
Іван Балога підтвердив, що Закарпаття пов’язує з Чеською Республікою історичні, культурні та економічні зв’язки. «Спільних інтересів у нас – чимало.Свого часу налагодили дружні контакти з краєм Височіна, а за результатами цієї поїздки сподіваємося, що в чеському парламенті буде створено клуб «Друзі Закарпаття», який лобіюватиме інтереси нашого краю в різноманітних проектах, в тому числі й грантових. Чехи зацікавлені  співпрацювати у таких сферах як освіта, захист навколишнього середовища, охорона культурноїспадщини, розвиток та впровадження альтернативних джерел енергії. Також вони прагнуть обопільно розвивати туризм. Ми горді з того, що маємо в Європі таких щирих друзів, і це є прикладом реалізації успішної європейської політики», – резюмував Іван Балога.
 
 Клуб «Друзі Закарпаття» чеські сенатори планують створити до кінця лютого 2012-го року – саме тоді святкуватимуть п’ятиріччя налагодження співпраці між Закарпаттям та Височиною. З нагоди створення п’ятого за ліком сенатського клубу в парламенті Чехії відбудеться презентація Закарпатської області. Також заплановано підписати меморандум між клубом та нашим краєм.

Прес-служба Закарпатської облради