На Закарпатті до Євро-2012 модернізують всі пункти переходу

Наступний чемпіонат континенту дасть змогу ще ширше розкрити «європейське» вікно, яким для України є Закарпаття. Друге дихання отримають усі пункти переходу, які після нещодавньої оптимі-зації утворюють єдину Чопську митницю.

На будівництво та реконструкцію семи пунктів переходу, що у зоні діяльності митниці, у 2011-му держава виділяє 23,396 млн грн. Найбільший обсяг коштів — 12,697 млн грн — цьо -горіч отримає пункт «Вилок». У попередні два роки тут уже освоїли близько 11 млн грн, а на наступний залишиться 9 млн грн.

Чимала сума, а саме 9,328 млн грн надійде пункту пропуску «Тиса». Її витратять на організацію дорожнього руху, розмежування смуг руху транспортних засобів і встановлення технічних засобів митного контролю.

— Для цих двох пунктів «Укрєвроінфрапроект» уже затвердив асигнування, і роботи там ідуть повним ходом, — розповідає начальник Чопської митниці Олександр Похилько. — А найдорожчим проектом є розбудова пункту пропуску «Лужанка». — Загальний кошторис становитиме 35 млн грн, з яких у цьому році освоїмо 1,343 млн грн.

У контексті майбутніх футбольних змагань зручний перетин кордону — під пильною увагою не лише України, а й Євросоюзу. Він підставив своє фінансове плече відповідно до програми «Європейський інструмент сусідства та партнерства».

— У рамках цієї програми за спеціальним пріоритетом під назвою «Підвищення ефективності кордону» отримують кошти одночасно українська сторона — з одного боку і Румунія, Словаччина та Угорщина — з другого, — продовжує Олександр Іванович. — Наша країна забезпечує не менш ніж 10 відсотків потрібної суми з власного бюджету, решта коштів за Євросоюзом.

Очікуваний обсяг грантів від євроспільноти за згаданою програмою — 20,1 млн євро. Цю суму розподілять приблизно рівними частинами між трьома пунктами пропуску з обох боків держкордону. Тож на розбудову, наприклад, міжнародного пункту пропуску «Ужгород», в якому реконструю-ватиметься пасажирська частина, українська сторона отримає близько 3,6 млн євро. Ці кошти у плані наступного року.

З 80-х років минулого століття цей митний пост жодного разу не те щоб капітально, а навіть косметично не лагодили! А от на «Вилку» уперше в історії закарпатської митної справи з’являться можливості обслуговувати туристів і спортсменів-водників. Ті, хто сплавляється вздовж по річці Тиса, більше не зобов’язані будуть витягати свої плавзасоби на берег, а проходитимуть митно-прикордонний огляд біля спеціально облаш-тованого причалу.

Якщо в пунктах пропуску «Тиса», «Вилок» і «Лужанка» реконструкція йде повним ходом і до початку Євро-2012 має всі підстави бути завершеною, то інші, зокрема «Дякове», «Дзвінкове» та «Косино», перебувають на самому її початку. Вони отримали по 10-8 тис. грн для виготовлення проектів землевідведення. Від їхньої розпорядливості в майбутньому залежить, чи освоять значні кошти до початку єврочемпіонату.

Які вигоди від усього цього отримають ті, хто прямуватиме через кордон? Нас запевняють, що, по-перше, зникнуть набридливі черги. По-друге, будуть впроваджені євростандарти обслуговування подорожуючих: обладнають спеціальні лінії для пересування людей із вадами здоров’я, встановлять більш сучасні технічні засоби митного контролю. З’являться додаткові зручності для пасажирів, а робота митників стане ефективнішою. Підвищиться імідж країни в очах не лише вболівальників, а й інших гостей, яких приваблюють туристично-рекреаційні можливості України. У разі повної реконструкції пункт пропуску «Ужгород» зможе обслуговувати за добу 300 вантажних і вп’ятеро більше легкових автомашин, а кількість автобусів, що перетинатимуть лінію кордону, зросте з 30 до 80. Чисельність пасажирів, яким надаватимуться митні послуги, становитиме 10 тисяч. За будь-яким із цих показників обсяги послуг зростуть не менш ніж удвічі.

Василь БЕДЗІР

http://karpatnews.in.ua/