На ремонт ужгородського стадіону “Авангард” не виділено й гривні

Зоряним часом ужгородського стадіону «Авангард» є 29 квітня 1992-го, коли на ньому зіграла свій офіційний матч футбольна збірна України. Наша команда вперше вийшла на поле як команда незалежної держави. Хоч потому стадіон не приймав матчів такого рівня, та, володіючи відмінним газоном, у цьому відношенні позицій не здавав.

У липні минулого року ужгородську спортивну арену внесено до цільової державної програми з підготовки до Євро-2012. Відтоді вона розглядається як можлива трансферна база з підготовки до першості. Тут знову замислилися над застарілим фасадом, нестачею сучасної інфраструктури.
Витративши мільйонні кошти під час реконструкції, яку вели 6–7 років тому, багато чого так і не зробили. Не обладнали трибун для віп-гостей і приміщення для прес-конференцій, не встановили належного освітлення. Про відповідність вимогам УЄФА роздягалень і душових, їхньої
кількості тощо зайве говорити.

У цьому році на реконструкцію “Авангарду” міська рада, в якої він на балансі, запланувала понад півмільйона гривень. З них 300 тис. грн уже надійшло. А от обласна рада із запланованого мільйона жодної гривні ще не переказала…

У грудні минулого року облрада та облдержадміністрація звернулися з проханням до уряду надати близько 13 млн грн для завершення реконструкції. Якщо кошти таки отримають, то оновлять фасад і огорожу, облаштують роздягальні, кімнати для тренерів і медиків, обладнають трибуни для віп-гостей, завершать монтаж освітлення. На стадіоні має бути влаштований зручний паркінг для автобусів, забезпечена надійна охорона по периметру, довжина якого півтора кілометра. Після цих робіт залишиться незмінною кількість глядачів — 10506.

— Розміщення котроїсь із національних збірних в Ужгороді дає їй певні переваги, — розповідає головний інженер стадіону Іван Ігнатович. — Наприклад, вона може провести спаринг із командами сусідніх з Україною країн, адже звідси до кордону — рукою подати. Окремі клуби цих країн теж можуть приїхати та зіграти тренувальні матчі.

А те, що в Ужгороді та в сусідньому Мукачевому на час Євро-2012 будуть облаштовані зручні фан-зо-ни для вболівальників, — питання вирішене. Великі екрани, зручні сидіння — за євростандартами. У місті над Ужем таких зон планують обладнати дві, а над Латорицею — одну.

Василь Бедзір, “Урядовий кур’єр”

zakarpattya.net.ua