Літаючим роботом можна керувати за допомогою думок

Схоже на іграшку? Все набагато серйозніше. Це – літаючий робот, яким можна керувати за допомогою сили думки. Для цього достатньо одягти на голову спеціальний модуль у вигляді навушників зі сенсором мозкової активності.

“У них є чотири електроди: три для вуха і один для чола. Отримані дані навушники передають у комп’ютер. Там інформація перетворюється на двійковий код і надсилається роботу як радіосигнал. Таким чином ми можемо контролювати швидкість і напрямок руху робота”, – каже студент Університету Меріленду Грег Ґремілліон.

Унікальний апарат створили студенти Університету Меріленду. Представили розробку на виставці “День робототехніки”.
Якщо одні створені літати, то інші – повзати. Ось ще одне творіння студентів Університету Меріленду – робот-змія. Як запевняють розробники, ця машина може навіть рятувати життя.

“Завдяки невеликим розмірам та гнучкості, робот може пролазити у вузькі щілини. Він знадобиться під час пошукових робіт, зокрема, коли потрібно знайти людей під завалами будинку”, – каже кандидат філософських наук Джеймс Хопкінс.

А от під час підводних дослідницьких чи пошукових робіт стане у нагоді спеціальна роботизована рука. Керувати апаратом можна дистанційно – на ньому прикріплені спеціальні камери та датчики. Також є можливість запрограмувати робота на автоматичне виконання певних завдань.

За словами організаторів експозиції, такі заходи – хороший шанс для молодих винахідників продемонструвати свій талант. Окрім того, чудернацькі розробки можуть пробудити ентузіазм у дітей, яких тут чимало.

“Як бачите, публіці ідея виставки дуже подобається, а найбільше – дітям. Вони вражені інтелектуальністю того, що ще недавно було купою запчастин. Так, ці роботи можуть працювати разом з людьми і допомагати їм”, – каже організатор виставки Сат’яндра Ґупта.

Загалом на виставці показали близько 20 перспективних розробок. Організатори запевняють – винахідники найцікавіших роботів можуть отримати гранти від держави на їхнє вдосконалення та створення серійних прототипів.

http://24tv.ua/