Верховна рада заборонила розміщувати офіси у квартирах

Незначна, здавалося б, заміна слів – “промисловий” на “виробничий” у правках до житлового кодексу призвела до того, що у квартирах тепер не лише забороняється виготовлення будь-яких товарів, а й надання послуг. Автори закону кажуть – такого ефекту не хотіли. Мовляв, вони лише підправили законодавство.

“Головним мотивом було те, щоби кореспондувалася ця стаття житлового кодексу з податковим кодексом, де визначена база оподаткування для громадян житлової нерухомості – це житлова площа. Тому виникла така необхідність визначити що є житловою площею”, – каже один з авторів закону, народний депутат України Владислав Забарський.

Законодавчі новації вигідні податківцям, оскільки допоможуть їм виводити з тіні доходи орендодавців, які здають свої квартири в оренду, але не переводять житло в нежитловий фонд.

“Якщо людина пройде всю цю процедуру зміни цільового призначення, тобто, квартиру житлову зробити нежитловим приміщенням – ну це декілька кругів пекла. Це треба зібрати стільки паперів, роздати стільки “благодарю”, починаючи від грошей закінчуючи коньячними і конфетними відношеннями, це буде – почнуть заробляти дівчата з хлопцями, хто на цьому сидить!“, – каже Анатолій Топал.

Законодавчі зміни на руку і власникам офісних центрів. Сьогодні попит на площу під офіс у них невеликий.
Нині, за словами юристів, максимум, чого варто побоюватися власникам квартир-офісів, так це штрафів. Інша справа, що застосовувати їх можуть неодноразово.

“Часто в орендодавця виникають проблеми в зв’язку з тим, що йому необхідно отримати рішення, всі ці рішення в будь якому випадку пов’язані на оренді і оренда повинна бути нежитлового приміщення. Всерівно тут свої нюанси. Ну, знову ж таки, багато випадків, коли здають і ніяких санкцій не має”, – каже юрист відділу з питань нерухомості юридичної компанії Ірина Бугера.

Разом з тим, усі експерти в один голос заявляють – якими б не були правки, сьогодні вони все одно навряд чи виконуватимуться. Тим більше – наразі під куполом Верховної Ради готують до другого читання проект нового Житлового кодексу.

http://24tv.ua/