Понад сто тонн нафти розлилося біля берегів Нової Зеландії

Витік нафтопродуктів з контейнеровоза, що сів на мілину неподалік від північно-східного узбережжя Нової Зеландії, виявився набагато масштабнішим за попередні оцінки. Про це повідомляє Agence France-Presse.

Міністр навколишнього середовища назвав інцидент найсерйознішою екологічною катастрофою в історії країни.

Станом на вівторок новозеландське управління безпеки морського судноплавства повідомило, що витік становив від 130 до 350 тонн нафтопродуктів.

“Мова йде про найсерйознішу морську екологічну катастрофу в історії Нової Зеландії”, – заявив на прес-конференції голова екологічного відомства Нік Сміт.

Співробітники управління почали відкачування нафтопродуктів в неділю, 9 жовтня, однак через сильний вітер і високі хвилі цю операцію довелося відкласти.

Між тим, погода в районі аварії, за прогнозами, буде погіршуватися. Зливи й вітер з поривами до 90 кілометрів на годину, які прогнозують синоптики, можуть призвести до подальших пошкоджень корпусу судна і збільшення обсягу витоків.

“Існує реальний ризик серйозних збитків, і ми не маємо жодних ілюзій щодо цього. Тому ми працюємо 24 години на добу, щоб очистити забруднені ділянки”, – заявив представник MNZ Брюс Андерсон.

Влада Нової Зеландії та активісти природозахисних організацій намагаються врятувати птахів, що потрапили в зону забруднення.

Контейнеровоз Rena, що йшов під прапором Ліберії, 5 жовтня сів на мілину за 14 кілометрів від популярного серед туристів міста Маунт-Маунгануї. За даними агентства, на борту судна – 1,7 тисяч тонн важкого мазутного палива.

Нагадаємо, найбільша за останні роки аварія на нафтовій платформі Deepwater Horizon, що розташована за 80 кілометрів від берегів Луїзіани, сталася 20 квітня 2010 року. Внаслідок вибуху і пожежі платформа затонула, загинули 11 працівників.

Через аварію було пошкоджено нафтову свердловину, в підсумку у води Мексиканської затоки потрапило близько 4,9 мільйона барелів нафти. Зупинити витік нафти вдалося лише до 4 серпня 2010 року.

http://www.ukranews.com/