“Хоспіс вдома”: у закарпатському Виноградові працює виїзна консультативна служба

 У Виноградові на період виграного гранту по паліативній та хоспісній допомозі створена спеціалізована виїзна консультативна служба (ВКС або хоспіс вдома) для надання паліативної допомоги важкохворим у домашніх умовах. У її складі лікарі, медичні сестри та молодші сестри – доглядальниці, психолог.
До роботи бригади залучаються сімейні лікарі, духовні особи, волонтери. Медичні працівники пройшли навчання по оволодінню практичними навиками на базі лікарні хоспісу м. Івано-Франківська, а з сімнадцятого жовтня прийняті на конкурсній основі на курсову підготовку з участю провідних американських спеціалістів в м. Черкаси.

Виїзна консультативна бригада забезпечує проведення необхідного обсягу паліативного лікування, обстеження, догляду, психологічної, соціальної та духовної підтримки пацієнтам. Вона співпрацює з стаціонарним відділенням хоспісу, розгорнутим на базі пульмонологічного відділенням райлікарні. Взяття пацієнтів на облік по наданню паліативної допомоги вдома здійснюється при наявності направлення лікуючого лікаря, органів соціального захисту або при зверненні пацієнта та його представників. Обслуговування пацієнтів вдома безкоштовне.

З червня 2011р. ВКС здійснено біля 300 виїздів по місту. В перспективі буде запроваджено надання паліативної допомоги пацієнтам і в сільській місцевості. Виїзди бригади для надання паліативної допомоги в домашніх умовах здійснюються щоденно, лікарі оглядають пацієнтів не рідше як раз в сім днів, а при необхідності й частіше.

З місцевою владою намічено перспективи   подальшого розвитку надання медичної допомоги пацієнтам, які страждають на невиліковні захворювання.

Наталія Іляш, завідувач ВКС, “Новини Виноградівщини”

http://karpatnews.in.ua/