Вчені просять Раду переглянути рішення про порядок обчислення часу в Україні

Вчені закликають президента України Віктора Януковича ініціювати перегляд рішення парламенту про зміну порядку обчислення часу на території України та вжити протягом зимового періоду рішення про доцільність переходу на літній час. Таку заяву вчені зробили під час круглого столу про можливі наслідки зміни обчислення часу в Україну, який відбувся 11 жовтня в Міністерстві надзвичайних ситуацій.

На думку учасників заходу, рішення Верховної Ради не відповідає міжнародним правилам обчислення часу і фактично вводить в Україні час третього часового поясу, що суперечить фізико-географічному розташуванню нашої держави і нормам, що діють у більшості країн світу.

“Як відомо Земна куля розділений на 24 часових пояси. Відповідно, Україна давно була включена в другий пояс. Географічне положення України не дає ніяких підстав переводити Україну в третій часовий пояс. Треба повернутися до позиції, яка підтверджується усіма картами й атласами світу”, — зазначив директор Інституту географії НАН України Леонід Руденко під час засідання круглого столу.

Доктор медичних наук, професор Микола Поліщук підмітив, що зміна обчислення часу негативно вплине на умови життєдіяльності значної частини громадян України і завдасть шкоди здоров’ю людей.

“Усі біологічні ритми людини проходять не по декретному часу, а за біологічним. Люди старшого віку, люди з хронічними захворюваннями і діти надзвичайно важко адаптуються до декретного часу. Треба перевести на географічний час і перестати грати. За цим поясним часом живе організм”, — пояснив він.

Також зазначили, що лічильники прив’язані до часу. Відповідно, прийняті зміни потребують перепрограмування всіх лічильників, що фізично неможливо виконати в строк до 30 жовтня. Лічильники, незважаючи на рішення Верховної Ради, 30 жовтня перейдуть на зимовий час. Якщо частину лічильників вдасться перепрограмувати, а частину ні, час розбалансу за комерційним облік — це значні втрати, пояснює начальник управління Національної комісії регулювання електроенергетики України Владислав Попович.

У свою чергу, директор Українського гідрометеорологічного центру Микола Кульбіда повідомив, що зміна часу також впливає на гідрометеорологічну діяльность.

“Ця діяльність координується одним міжнародним – універсальним часом. Всі гідрометеорологічні спостереження на Земній кулі проводяться фізично в один і той же момент, щоб провести розрахунки за отриманими даними. Перехід на літній час призводить до запізнення в нашій роботі на одну годину”, — сказав він.

 http://24tv.ua/