Держава позбавилася конфіденційної інформаціі, а громадяни отримали право контролювати дії представників влади

Це стало можливим завдяки тому, що 13 січня 2011 року було прийнято Закон України «Про доступ до публічної інформації».

Про це розповіли під час прес-конференції у прес-центрі “Закарпаття” Голова правління “Центру Громадянських Свобод” Олександра Матвійчук та експерт Інституту Політичної Освіти, співкоординатор Закарпатського “Громадського центру” Олександр Солонтай.. Вони презентували учасникам цікаве і корисне видання (як не дивно, і для громадськості, і для представників влади) під назвою “Методичні рекомендації щодо практичного запровадження Закону України “Про доступ до публічної інформації”. Крім, власне, пояснення Закону, у посібнику подані зразки документів, приклади заяв та інша інформація довідкового плану, що може стати в нагоді будь-кому. Як наголосив Олександр Солонтай, це — унікальне видання, наполеглива праця величезної кількості авторів, в якому “розжовується сухий закон”. Він зазначив, що в Україні уже багато разів приймали подібні документи, однак жоден з них не зміг втілитися належним чином. В свою чергу, Закон “Про доступ…” актуальний і для службовців, котрі відтепер відповідатимуть на інформаційні запити, і для журналістів, котрим часто необхідна різнопланова інформація, і для простих громадян, котрі до прийняття Закону взагалі не мали доступу до суспільнозначимих відомостей.

“Демократичні країни зацікавлені відкривати інформацію про свою діяльність, щоб більше громадян могли брати участь в управлінні державними справами, однак авторитарні країни, чи перехідні, як люблять називати Україну, не звикли відкривати інформацію, оскільки, таким чином, приховують корупційні діяння, непрофесіоналізм або ж грубі порушення прав людини”, — розповіла Олександра Матвійчук. Говорячи про “Методичні рекомендації”, Олександра відзначила, що в даному Законі чітко прописується ряд важливих понять, зокрема, що таке службова інформація. Це означає, що тепер кожен окремий орган або ж чиновник не має права особисто визначати, що засекречувати, а що робити доступним для аудиторії.

До речі, вищезгаданий Закон значно спрощує процес одержання інформації. Наприклад, тепер запити на її отримання можна подавати за допомогою електронної пошти.

“Коментуючи ЗУ “Про доступ до інформації”, мало хто звертає увагу на дуже важливу деталь, а саме на те, що тепер жоден орган місцевого самоврядування не може прийняти рішення, не представивши його громадськості”, — продовжує Олександр Солонтай. Наприклад, нові тарифи не мають права приймати, допоки люди не ознайомляться із ними. Це ж стосується різноманітних рішень та запроваджень нових правил. Більше того, громадяни мають право оскаржити прийняте рішення, якщо їх про це не попередили.

Учасники прес-конференції зазначили, що деякі моменти досить складно втілити в життя, та все ж, як показує практика, це можливо. Аби донести до загалу конкретні методичні рекомендації, ініціюватимуться семінари та проводитимуться тренінги. На сьогодні, крім презентації “методичних рекомендацій”, було проведено безкоштовний тренінг для журналістів та представників органів місцевого самоврядування області. Більше того, наразі посібник доступний кожному громадянину, оскільки його електронний варіант можна вільно скачати з інтернету.

http://zakarpattya.net.ua