НІМЕЧЧИНА ВИМАГАЄ ВІДІБРАТИ В УКРАЇНИ ЄВРО-2012

Міжнародний тиск на українську владу в зв’язку зі скандальним судовим вироком екс-прем’єрові Юлії Тимошенко зростає. У німецькій провладній партії ХДС закликають до жорстких санкцій, аж до позбавлення України Євро-2012.

Вирок, який 11 жовтня виніс лідеру української опозиції Юлії Тимошенко київський суд, збурив міжнародну спільноту. Українську владу закликають не порушувати принципи правової держави та демократії. Лунають і заклики щодо суворих санкцій.

Член спортивного комітету Бундестагу Франк Штеффель (Християнсько-демократичний союз) закликав у середу європейську футбольну спілку УЄФА відібрати в України статус господаря чемпіонату Європи з футболу 2012 року.

В інтерв’ю Handelsblatt Online німецький політик сказав: “УЄФА має можливість зробити символічний жест проти державного свавілля та політично забарвленого правосуддя. Країні, яка топче ногами права людини та правову державу, не можна надавати подіум для самопрезентації.”

УЄФА регулярно забороняє матчі на стадіоні, де фани поводяться неналежним чином та панує безправ’я, пояснив свою думку депутат. Тому “коли країна зневажає право, її треба виключити”,- підкреслив Штеффель.

Водночас християнський демократ зауважив, що якщо відібрати в України право приймати Євро, будуть в тому числі покарані футбольні уболівальники країни: “В такий спосіб буде чинитися максимальний тиск на українську владу з тим, щоб вона діяла у правовий та демократичний спосіб”.

На думку Штеффеля, сім років ув’язнення для Тимошенко та 137 мільйонів євро штрафу не мають нічого спільного із правовою державою у Європі. “Отже, Євро-2012 має проводитись не у двох країнах, а лише у демократичній Польщі”.

Схожі погрози з Британії та Франції

 Думку про те, що суд над Тимошенко може серйозно зашкодити проведенню чемпіонату Європи наступного року, висловлювали неодноразово і європейські видання, зокрема газета “Le Nouvel Observateur” із Франції, батьківщини президента УЄФА Мішеля Платіні.

Ще напередодні винесення вироку Тимошенко представники української опозиції заявляли про намір звернутися до європейців з пропозицією бойкотувати Євро-2012 через грубе порушення прав людини та ув’язнення лідерів опозиції. А депутат парламенту Великобританії від Лейбористської партії Деніс Макшейн застерігав, що в разі продовження показового процесу проти Тимошенко та її ув’язнення Україні не вдасться уникнути як політичних та дипломатичних інцидентів при проведенні футбольної першості Європи.

Водночас, віце-прем’єр-міністр України Борис Колесников раніше заявляв, що фахівців УЄФА не цікавить політична обстановка напередодні Євро-2012. За його словами, ані УЄФА, ані представники інших країн не порушували у розмовах з ним тему арештів Тимошенко та Луценка. “Тільки готовність спортивна і туристична інфраструктура турбуває УЄФА”,- заявив Колесников у розмові з українськими тележурналістами.

Автор: Захар Бутирський
Редактор: Євген Тейзе

www.dw-world.de