Європа вимагає змін до Конституції України

Верховний представник ЄС із питань спільної зовнішньої політики і політики безпеки Кетрін Ештон вважає, що вибіркове правосуддя в Україні не відповідає європейським принципам.

Ештон зазначила, що розуміє необхідність внесення змін до Кримінального кодексу України, “але цього недостатньо”.

За її словами, Україна також має внести зміни до Конституції і прийняти Виборчий кодекс, який би відповідав міжнародним стандартам чесних і відкритих виборів.

Про це вона заявила у середу, 12 жовтня,  під час термінових дебатів у Європарламенті щодо ситуації в Україні.

“Переслідування Юлії Тимошенко було політично мотивованим, її засудження і сам процес не відповідали міжнародним стандартам”, – сказала вона.

Верховний представник ЄС із жалем відзначила, що випадок Тимошенко – не єдиний, оскільки декілька членів її уряду переслідуються таким же чином, як і колишній прем’єр-міністр України.

Ештон підкреслила, що такі переслідування особливо неприйнятні для країни, яка зараз головує у Комітеті Міністрів Ради Європи.

“Вибіркова і політично мотивована судова система не відповідає європейським принципам”, – підкреслила Верховний представник ЄС.

Вона також зазначила, що на сьогодні серед країн – членів ЄС панує абсолютна єдність щодо того, що українська влада повинна дозволити провести швидкий і чесний апеляційний процес у справі Тимошенко.

“Йдеться про відновлення довіри до України”, – підсумувала Верховний представник ЄС.

Нагадаємо, раніше Ештон заявила про те, що Євросоюз вважає необхідним продовжити переговори про асоціацію з Україною, незважаючи на вирок, винесений Тимошенко.

Також вона повідомила, що 13 жовтня, під час зустрічі з президентом Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу та президентомом Європейської Ради Германом Ван Ромпеєм вони обговорять відносини з Україною.

http://tsn.ua/