Закарпатські політики про вирок Юлії Тимошенко

Як саме до вироку, оголошеного Юлії Тимошенко, ставляться очільники закарпатських осередків політичних сил?

Михайло Попович, голова обласної організації партії «Сильна Україна»:

«Я не знайомий з матеріалами слідства по справі Юлії Тимошенко, тому не можу дати оцінку рішенню суду – наскільки воно обґрунтоване і законне. Як, зрештою, і більшість політиків, які нині гучно заявляють чи то про справедливість такого вироку, чи про політичну помсту.

В будь-якому випадку, зрозуміло, що на цьому справа Тимошенко не завершиться. Обов’язково справу вивчатиме Апеляційний суд. Можливо, і ще вищі інстанції судової гілки влади. Тому остаточно говорити зарано.

От що мене здивувало, так це безапеляційна й різка реакція багатьох європейських країн. Не пам’ятаю, щоб Україна критикувала ті чи інші дії, що стосуються внутрішніх справ інших держав. Нам же всі вважають за потрібне показувати як жити та які судові рішення приймати.

Загалом, я вважаю, що нашій державі давно вже пора забути про нескінченні суди та мітинги. Як Україна, так і сусідні їй держави, опинилися на краю економічної прірви, врятуватися від якої можливо лише консолідувавши зусилля і зайнявшись роботою, а не витрачаючи сили на ворожнечу».

Валерій Пацкан, голова Закарпатського осередку партії «УДАР»:

«Наша політична сила негативно ставиться до цієї ситуації (вироку суду). Вчора більшість інтернет-ресурсів вже поширила офіційну позицію нашого лідера – Віталія Кличка. Можу додати, що ми вважаємо цю подію посяганням на Юлію Тимошенко, а також на українську демократію в цілому. Наша партія підтримує позицію екс-прем’єрки».

Валерій Лунченко, голова обласної організації «Фронту Змін»:

«Україна з острахом і надією спостерігала за подіями в Печерському суді. І ось надіям край. Вирок колишньому прем’єр-міністру Юлії Тимошенко – це вирок вітчизняній демократії і майбутньому України загалом.

Суспільство, в якому знищують опозицію приречене. Це означає, що ти не маєш права на свою думку, голос і позицію. Не маєш права бути вільним у своїй країні. Влада довела, що не здатна діяти чесно і не боятися своїх опонентів, а отже опонентів необхідно знищити.

«Фронт Змін» не змириться з таким станом речей. Арсеній Яценюк заявив, і ми повністю підтримуємо лідера, в необхідності звертатися у всі вищі інстанції. Ми дійдемо до європейського правосуддя і таки відстоїмо право Юлії Тимошенко брати участь у парламентських виборах 2012 року. В іншому випадку «Фронт змін» ініціюватиме бойкотування всіма опозиційними силами цих виборів.

Влада стала режимом. В Україні розпочато політичні переслідування і репресії. Якщо цього не зупинити негайно, далі буде пізно».

Анатолій Коштура, голова Закарпатської організації політичної партії «Громадянська позиція»:

«А хто судді? В Україні треба наводити порядок, як говориться, почати чистити рибу з голови. І ось тут виникає питання: судді — хто? Юлію Тимошенко, як жінку, як державного діяча варто підтримувати, звісно у її роботі були і промахи, але це не той політик, не та ситуація, з якої варто було б починати цю чистку.

Зараз важливо піднімати економіку, розвивати малий та середній бізнес. А потім вже брати і думати кого саджати за грати, а кого – ні».

Іван Габор, голова Закарпатської обласної організації «Української народної партії»:

«Однозначно – це політична розправа, інакше розцінювати це не можна. Останнє засідання суду показало, що це не кримінальна, а саме політична справа. Суддя зачитав те ж саме звинувачення, що висунула прокуратура, майже ідентичне. Судді навіть не вистачило розуму врахувати аргументи захисту. Уся ситуація – підстава для Януковича. Ті, що готували цю акцію, приготували поразку, яка є рубанням гілки, на якій сидить президент разом із своєю свитою. Ми не є прибічниками Тимошенко, ми виступаємо не настільки на її боці, як на боці правосуддя. Ми проводимо консультації, щоб протистояти тоталітарного режиму, як у 1937 році. Зараз на вулиці 1937 рік, тому побудувати таку залізну завісу як була в той час не можливо».

Андрій Сербайло, заступник голови Закарпатської облорганізації партії «ВО «Батьківщина»:

«Як на мене, це «печерний» вирок, відповідно до якого лідер однієї з найпотужніших опозиційних сил Юлія Тимошенко запроторена за грати на 7 років. Позбавлені волі не лише лідер «Батьківшини», але й Юрій Луценко та інші опозиціонери, які за надуманими приводами перебувають за гратами. Наслідки таких дій політичне керівництво, а головне народ України, відчують досить швидко, якщо не буде відповідної політичної реакції.

Вирок потягне за собою не тільки політичні, а й економічні наслідки. Україна у своєму стремлінні до Євросоюзу може бути відкинута далеко назад.

Ми діяли і будемо діяти у правовому полі. Звичайно, сподіваємося на апеляцію, оскільки зрозуміло, що вирок не має під собою підстав і є суто політичним. Якщо українські суди не приймуть об’єктивне рішення, то далі – Європейський суд. А там Україна має нульові шанси на те, щоб вирок Печерського суду був підтриманий. Є 100%-на впевненість, що Європейський суд скасує озвучене 11 жовтня рішення».

Олександр Ледида, губернатор Закарпатської області та Іван Балога, голова Закарпатської обласної ради наразі перебувають у відрядженні, тому отримати коментар від них щодо вироку Юлії Тимошенко не вдалося.

Габріелла Руденко

http://rionews.com.ua/