Сьогодні в Україні відзначають свято Покрови Богородиці

Сьогодні, 14 жовтня, православні відзначають свято Покрови Пресвятої Богородиці. У цей день також відзначають День Української повстанської армії.

Історія Покрови відносить до подій X століття, коли Константинополь було оточено ворожими військами.

Як свідчить переказ, 14 жовтня 910 року мешканці Константинополя зібралися у Влахернській церкві і благали Бога про позбавлення від смерті. Під час вечірнього богослужіння святому Андрію Юродивому, який стояв у храмі, було видіння, що Богородиця в оточенні безлічі святих пройшла по повітрю, зняла з голови покривало (покров) і простягла його над людьми, котрі молилися в знак того, що вона бере їх під свій захист. Незабаром облога була знята.

В Україні свято Покрови Пресвятої Богородиці було одним з найголовніших свят запорозьких козаків, які будували багато храмів Богородиці й особливо шанували ікони Покрови. Свято також вважається днем ​​створення Української повстанської армії. У цей день відбуваються марші й мітинги на честь УПА.

Як повідомлялося, в Київську міськдержадміністрацію надійшло дев’ять заявок на проведення масових акцій в центрі столиці 14 жовтня з нагоди 69-ої річниці створення Української повстанської армії.

 http://ua.korrespondent.net/