700 км туристичних стежок відмарковано за стандартами ЄС

Для цього у Закарпатську область приїхала чеська делегація – заступник Міністра закордонних справ Чеської Республіки Томаш Дуб, Посол Чехії в Україні Іван Почух та Генконсул Чеської Республіки у Львові Давід Павліта. З дипломатами зустрілись заступник очільника Закарпаття Володимир Приходько, заступник голови облради Андрій Сербайло та керівник Закарпатської торгово-промислової палати Отто Ковчар. Про це повідомили в прес-центрі Закарпатської ОДА.

Заступник голови Закарпатської обласної державної адміністрації Володимир Приходько привітав чеську делегацію від імені голови ОДА Олександра Ледиди та подякував поважним гостям за візит.

Заступник Міністра закордонних справ Чеської Республіки Томаш Дуб, зі свого боку, запевнив: Чехія завжди підтримуватиме Україну на шляху до ЄС, а економічні й культурні стосунки з Закарпаттям надалі  лише покращуватимуться.

Про динаміку розвитку закарпатсько-чеського співробітництва свідчить і статистика. За інформацією  керівника Закарпатської торгово-промислової палати Отто Ковчара, упродовж останніх 10 років товарообіг мі Чехією та Закарпаттям збільшився у тридцять разів. До того ж, закарпатці роблять свій внесок у розвиток чеської економіки – лише за офіційними даними сьогодні в Чеській Республіці працюють понад 100 тисяч краян. Відтак, вважають закарпатські керманичі, актуальним є питання відкриття на Закарпатті консульського пункту Чехії. Томаш Дуб пообіцяв розглянути це питання на найвищому рівні і навіть висловив думку щодо доцільності призначення на Закарпатті Почесного консула Чеської Республіки.

Після зустрічі чеські дипломати відвідали презентацію 700-го кілометру маркованих піших туристичних маршрутів на Закарпатті. Проект відновлення туристичного маркування вже четвертий рік поспіль фінансується урядом Чеської Республіки. У цьому році роботи з відновлення маркування туристичних маршрутів, які є основою для екологічного розвитку туризму, фінансуються з фондів Чесько-польського форуму, а також за допомогою волонтерів із Польщі, України, Чехії та Словаччини. Проект координує екологічна організація Hnuti Duha Jeseniky (“Рух “Веселка” у горах Єсеніки), у співпраці із Гірським Пошуково-Рятувальним Загоном МНС України, українськими добровольцями із організації “Карпатські стежки” та чеської організації “Карпатська туристична спілка”. Координатор проекту, Іво Докоупіл із “Руху “Веселка” Єсеніки” переконаний:

– Відновлення маркування в Українських Карпатах, які мають величезний, але, на жаль, досі невикористаний туристичний потенціал, є основою для раціонального розвитку туризму в гірських селах та туристичних центрах. Ми запровадили в Україні європейську систему маркування. Вона базується на методології Клубу чеських туристів, який відомий своєю якістю, інтуїтивною зрозумілістю, подачею туристові точної інформації. На сьогодні ми промаркували 700 км схилів на Боржаві, Красній, Свидовці, в Ужанському національному парку.

zakarpattya.net.ua