Влада вже хоче переходити на зимовий час

  Верховній Раді зареєстровано 4 проекти постанови про уточнення порядку обчислення часу на території Україні, в яких ідеться про необхідність переходу на зимовий час.

Їх автори Тарас Чорновіл (“Реформи заради майбутнього”), Вадим Колесніченко (Партія регіонів), Степан Давимука (“БЮТ-Батьківщина”) та Анатолій Семинога (позафракційний) пропонують скасувати прийняту 20 вересня постанову Верховної ради про скасування практики переходу на зимовий і літній час.

Те рішення Ради викликало протест з боку депутатів Закарпатської та Івано-Франківського обласних рад, які заявили, що час другого часового поясу є неприродним для громадян Україні, оскільки світловий день для жителів західних регіонів буде починатися о 9 годині ранку. Депутатів облрад підтримав і голова МНС Віктор Балога, який не виключив, що постанова ВР від 20 вересня може бути оскаржена в судовому порядку.

Не чекаючи рішення Ради 14 жовтня Ужгородська міська рада зобов’язала міськвиконком розглянути питання про зміну режиму роботи міських підприємств та установ. У зв’язку з тим, що нововведення обчислення часу “не відповідає біологічному і географічному”, міськрада запропонував починати робочий день на годину пізніше.

Нагадаємо, 20 вересня Рада прийняла постанову “Про зміну порядку обчислення часу на території України”.

Даною постановою Рада скасувала перехід на “зимовий час”.

Згодом Віктор Балога запропонував перейти на зимовий час у 2011 році, а в 2012 – уже не переходити на літній час.

У той же час глава правління Української біржі Олег Ткаченко зазначив, що відмова від переходу на зимовий час завдасть шкоди біржовій торгівлі в Україні.

На Львівщині заявили про намір перейти на “власний час”, якщо Рада не скасує постанову “Про зміну порядку обчислення часу на території України”.

Ужгородська міська рада Закарпатської області ухвалила рішення, згідно з яким місто перейде на зимовий час, всупереч рішенню парламенту країни не переводити більше стрілки годинника.

Ще 5 жовтня регіонал Олександр Єфремов, голова найбільшої фракції у Раді запевняв, що парламент не стане переглядати рішення щодо скасування переходу на зимовий час