Закарпаття: Дерценська церковна добровільна пожежна команда відсвяткувала своє новосілля

Днями Дерценська добровільна пожежна команда, що на Мукачівщині, святкувала своє новосілля.
Під час урочистого відкриття відремонтованих адмінбудівлі та гаражного приміщення пожежного депо, стрічку, яка символічно складалася з кольорів державних прапорів України та Угорщини, перерізали начальник УМНС України в Закарпатській області Мирослав Щербей та заступник голови Фонду сприяння реформаторській церкві Угорщини Герій тен Берге. На урочистостях також були присутні єпископ Закарпатської реформаторської церкви Зан Фабіан Шандор, сільський голова Дерцена Юлій Матей та інші поважні гості.

Запрацювала унікальна за своїми особливостями роботи добровільна пожежна команда ще в грудні 2005 року. Тоді релігійна громада викупила напівзруйновану будівлю, в якій раніше розташовувалася контора місцевого колгоспу. Ідея створити пожежну команду виникла у місцевого пастора реформаторської церкви Миколи Жуковського, котрий за рахунок церковних коштів втілює в життя різні соціальні проекти з допомоги малозабезпеченому населенню.

– Оскільки, в Мукачівському районі виникає значна кількість пожеж – не раз горіло і в нашому населеному пункті, то мені спало на думку почати наш соціальний проект зі створення протипожежного формування, — розповідає пастор реформаторської церкви села Дерцен Микола Жуковський. – Я написав лист-клопотання до Міністерства внутрішніх справ Угорщини з проханням посприяти у придбанні пожежного автомобіля. Результат не забарився. За тиждень отримав позитивну відповідь у вирішенні цієї справи.

Пожежну машину знайшли в угорському місті Тотобані й подарували закарпатцям. І вже шість років як спецавтомобіль «Чепел» угорського виробництва прописався в Дерцені.

Але ж техніка сама по собі нічого не варта. Серед місцевого населення знайшлося двадцять добровольців, із числа яких була створена церковна добровільна пожежна команду, яку очолив сам духовний наставник громади – пастор Микола Жуковський. Новобранців пожежної справи відправили на стажування до професіоналів Тотобані, щоб перейняти досвід роботи з іноземним обладнанням. Потім усі працівники пройшли курс тактичної підготовки у боротьбі з вогняною стихією та ліквідації різного роду надзвичайних ситуацій при Мукачівському районному підрозділі МНС. Власними силами дерценці також доукомплектували пожежний автомобіль обладнанням українського стандарту.

Сьогодні в ньому є і спорядження для рятування людей на воді (рятівні жилети), і бензопила, 6 апаратів захисту органів дихання, засоби освітлення, переносні мотопомпи і т.ін. Особливістю цієї команди є те, що несення служби пожежниками здійснюється на дому. Викликати пожежників можна за двома телефонами мобільного зв’язку, що передаються позмінно. Номери цих телефонів роздані по сільських радах, магазинах, школах, будинках культури та серед населення. При отриманні тривожного повідомлення про пожежу піднімається по тривозі чергова варта й на протязі десяти-п’ятнадцяти хвилин автівка вже слідує до місця виклику. Весь особовий склад працює на громадських засадах.

– Дерценська церковна добровільна пожежна команда є боєздатним помічником підрозділів МНС як Мукачівського, так і Берегівського районів, адже виїжджає на ліквідацію пожеж в радіусі 10-15 кілометрів від її дислокації, – наголошує очільник оперативно-рятувальної служби Закарпаття Мирослав Щербей. – За неповні шість років їхня злагоджена команда здійснила понад 150 виїздів на ліквідацію різного роду надзвичайних ситуацій, подій та пожеж. – Подібні протипожежні формування відіграють неоціниму роль саме у приборканні стихії на ранній стадії горіння. – Адже на сьогоднішній день основною проблемою, передусім, є віддаленість населених пунктів від місць дислокації підрозділів Державної пожежної охорони МНС.

– Отож треба спрямовувати всі зусилля (моральні й матеріальні) на те, щоб ця унікальна у своєму роді пожежна команда функціонувала й надалі , адже разом ми робимо велику справу – захищаємо край від руйнівної стихії.
Також Мирослав Щербей подякував іноземним гостям за сприяння у покращенні матеріально-технічного забезпечення пожежного підрозділу.

Саме завдяки фінансовій підтримці угорських благодійників вдалося відремонтувати й обладнати сучасним оснащенням адмінбудівлю й депо пожежної команди. Тепер в дерценських вогнеборців затишно й комфортно. Окрім комп’ютеризованого робочого центру є кімната для психологічного розвантаження й відпочинку, душова та інші зручності. У найближчій перспективі – спортзал.

А технічному оснащенню дерценців можуть позаздрити й професійні рятувальні підрозділи. Сьогодні, за сприяння благодійного фонду реформаторських церков Угорщини та Голландії й міністерства внутрішніх справ Угорщини в них на озброєнні окрім модернізованого пожежного автомобіля є восьмитонна водовозка, два автомобілі для перевезення особового складу до місця події, моторний човен та інше сучасне рятувальне оснащення.

Як зазначив у своєму виступі начальник УМНС України в Закарпатській області Мирослав Щербей, ця техніка є вкрай необхідною, особливо у сільських населених пунктах, де існує проблема з водопостачанням. Під час гасіння пожеж, автоцистерни, яка вивозить дві з половиною тонни води, вистачає на п’ять-сім хвилин гасіння, а з цим автомобілем можна буде забезпечити безперебійне гасіння будь-яких пожеж. А моторний човен у свою чергу, можна буде використовувати у випадку необхідності порятунку людей на воді, повідомили zakarpatpost.net в УМНС в Закарпатській області.