Кожному мешканцю області можна буде мати у власності не більше ніж 900 га сільськогосподарської землі

Земельна реформа дозволить людям повноцінно розпоряджатися своїми паями Але поспішати з їх продажем фахівці не радять.

Цього четверга у прес-центрі “Закарпатської Правди” обговорювали земельну реформу. Як відомо, нині в Україні купувати-продавати землі  сільськогосподарського призначення не можна, однак реформа ведеться якраз для того, щоб люди вільно могли розпоряджатися своїми паями. Для скасування мораторію на продаж потрібно виконати 2 умови: прийняти Закон  “Про ринок землі”  та Закон “Про Державний земельний кадастр”. Перший наразі перебуває на розгляді у Верховній раді, другий влітку вже затверджений парламентом і підписаний Президентом. Фахівці роз’яснювали, що ж по суті змінить земельна реформа для пересічного українця, які пропозиції вносилися до неї в процесі обговорення тощо.

За словами першого заступника начальника Головного управління Держкомзему в Закарпатській області Мафтея ПОПОВИЧА, земельна реформа йде повільно, і це не задовольняє як Президента, так і людей, котрі не можуть розпоряджатися своїми паями. Між тим сільськогосподарська земля має стати основою розвитку українського села, вітчизняного агропромислового комплексу та економіки країни в цілому. Відміна мораторію дозволить громадянам вільно вирішувати, що робити зі своєю землею: продавати чи вигідно здавати в оренду, дарувати, закладати в банк для отримання кредитів на розвиток малого й середнього бізнесу в селі тощо.

Законопроект “Про ринок земель” передбачає зняття мораторію з 1 січня 2012 року. Однак перелік осіб, які зможуть купити сільськогосподарську землю, ним жорстко обмежений: таке право залишають тільки за фізичними особами виключно з українським громадянством, за фермерськими господарствами та за державою чи територіальними громадами.

На запитання журналістів, чи не потрапить все-таки наша земля в руки іноземців чи українських олігархів, Мафтей Васильович заспокоїв: іноземцям та іноземним компаніям взагалі заборонено продавати сільгоспугіддя, а якщо громадянин України – власник землі змінив своє громадянство, він мусить передати її у власність держави. Якщо ж іноземець успадкував пай – змушений відчужити його протягом року. А для уникнення монополізації та надмірної концентрації земель сільськогосподарського призначення в “одних руках” встановлюються обмеження: один громадянин чи члени його родини можуть мати у власності загалом не більше ніж 900 га. Це для малоземельного Закарпаття (власне, зміни внесені саме на прохання краян), бо максимум по Україні – 2100 га. Цього цілком достатньо для сталого розвитку фермерських господарств, дрібних землевласників і  товаровиробників.

До речі, щоб унеможливити спекуляції, держава вводить спеціальні запобіжники. Новому власникові паю буде просто невигідно перепродавати землю протягом перших 10 років з моменту купівлі. Чому? Бо вводиться високе державне мито на перепродаж земель сільськогосподарського призначення: в перший рік після придбання – 100% від нормативної грошової оцінки землі, а це в середньому 10 000 грн/га, у другий – 90%, третій – 80%, і так до 10 відсотків.

Заступник начальника головного управління агропромислового розвитку Закарпатської ОДА Віктор Тереля багато говорив про проблеми орендарів. Скажімо, в останні 3 роки відсутній механізм передачі в оренду земель комунальної та державної власності, і вони частенько просто заростають бурянами. Або ж так звана черезполосність: поле поділене на маленькі клаптики-паї, причому один господар хоче їх сам обробляти, інший – продати, а третій – здати в оренду. А для ефективного сільськогосподарського виробника в оренду потрібно брати велике поле, а не клаптики в різних місцях, де і трактором не розвернешся. Наступний момент: 82% договорів оренди на Закарпатті укладені на 1 – 3 роки. За такий час навіть сівозміну не застосуєш нормально, не кажучи вже про вкладання коштів. А щоб закласти, скажімо, 1 га виноградника, потрібно не менше 100 тис. грн., а віддачі можна очікувати тільки через 3 роки. Тому оренда має бути довгостроковою. В законопроекті “Про ринок земель” передбачено – 20 років. Причому є пропозиція, аби власник ділянки міг її протягом цього часу навіть продати, не розриваючи договір оренди (просто плату за неї отримуватиме новий власник, але договір розірвати він не може).
До речі, вітчизняні агрохолдинги та іноземні компанії зможуть і надалі орендувати землю, але під жорстким державним контролем за її використанням, функціональним призначенням, дотриманням сівозмін та підвищенням якості ґрунту.

Відкриття ринку земель вплине на підвищення орендної плати. Крім того, на законодавчому рівні вже з 1 січня 2012 року Кабмін підвищить  коефіцієнт розрахунку нормативної грошової оцінки в 1,7 раза. З нового року орендна плата з розрахунку 3% від нормативної оцінки зросте в середньому до 600-700 грн. за гектар.

Доповідачі закликали закарпатців не поспішати з продажем землі, бо її вартість постійно зростатиме. Для порівняння: ціна 1 га в Західній Європі сягає 10 – 30 тисяч євро, у Східній – від 3 до 5  тисяч євро, натомість у перший рік зняття мораторію українська земля, яка є кращою за якістю, за прогнозами, коштуватиме максимум 500 євро/га. Але потім поступово ситуація мінятиметься.

Тому паї – це безцінний капітал, який при розумному користуванні зможе підтримувати добробут родини протягом багатьох поколінь. Якщо ж ви все-таки вирішили продати землю – почекайте достойної пропозиції!

zakarpattya.net.ua