Ужгородців просять не псувати архітектуру

Вивіски, які псують вигляд історичного центру – біда, від котрої вже не перший рік потерпає Ужгород. Туристи навіть не можуть сфотографуватися в серці міста, адже воно захаращено яскравим пластиком, через який не проглядаються красиві старі фасади, – нарікають городяни.

Вивіски, які псують вигляд історичного центру – біда, від котрої вже не перший рік потерпає Ужгород. Туристи навіть не можуть сфотографуватися в серці міста, адже воно захаращено яскравим пластиком, через який не проглядаються красиві старі фасади, – нарікають городяни. Нещодавно Корзо “прикрасила” ще одна табличка – на магазині в старій будівлі, стіна якої виготовлена з декоративного каменю, з’явилася велика вивіска з фотографіями панянок в яскравому вбранні та написом “ProntoModa”, яка обурила небайдужих ужгородців.

Звісно, такий “витвір” не був погоджений з міським управлінням архітектури і містобудування, – коментує начальник цієї структури Олександр Шеба. Головний архітектор міста стверджує: вивіску знімуть найближчим часом. “Ця вивіска – свідчення того, що рекламні агенції, котрі займаються виготовленням вивісок, не читають правил, за якими мають працювати. Ми давали інформацію про те, що міська рада затвердила новий Порядок встановлення вивісок в Ужгороді. На жаль, на прикладі цієї таблички, бачимо, що їх наразі ігнорують. А призводить це передовсім до фінансових втрат замовників, адже саме йому доведеться вивіску, котра коштувала грошей, демонтувати. Я ще раз звертаються до всіх, хто замовляє нові вивіски: зверніть увагу на те, що існують правила і не замовляйте вивіски доти, доки нема належно оформленої документації!”, – говорить головний архітектор Ужгорода.

Правила (вони доступні на сайті міської ради за посиланням  – інформує прес-служба), чітко прописують вимоги до вивісок (особливо це стосується історичної частини міста), є форма паспорту вивіски (його, до речі, може зробити дизайнер рекламної фірми за затвердженим міськрадою взірцем), і, відповідно, вивіска має пройти погодження.

Що ж до санкцій, передбачених для тих, хто самовільно встановлює вивіски, що порушують чинні вимоги, то архітектор нагадує – в місті діють Правила благоустрою, в які внесені зміни відповідно до затвердженого “Порядку встановлення вивісок в м. Ужгород”, і передбачено штрафи. На думку Олександра Шеби, 1700 гривень штрафу має “стимулювати” підприємців належно затверджувати вивіски.

Що ж до “ProntoModa”, то підприємцеві, на чиїй крамниці встановлено вивіску, спрямований відповідного листа, і найближчим часом її демонтують. Загалом же Олександр Шеба констатує – проблем із недолугою рекламою в місті чимало. “Туристам хотілося б споглядати історичну забудову, а не яскравий пластик, а зараз вони навіть не можуть знайти собі місце, де б сфотографуватися… На жаль, боротьба з вивісками непросто дається, адже ви розумієте, що є певний період адаптації до нових правил – 20 років всі “ліпили” що хотіли, і за кілька місяців таке ставлення неможливо змінити.

Утім, ми маємо приклад тої ж аптеки на Корятовича, де демонтували вивіску, що не відповідала правилам, і зараз працюють над новим дизайном. Є позитивні зрушення щодо будівлі, відомої як “Корона”, і зараз там розробляють проект відновлення нових вивісок та обіцяють зняти ту велику зелену табличку Академії. Я маю певність, що система діятиме. Але, звісно, для цього потрібен час”, – сказав Олександр Шеба. Головний архітектор Ужгорода зазначив, що, найімовірніше, для помітних зрушень знадобиться не менше півроку. А на питання про те, чи були вже застосовані штрафні санкції, повідомив, що орган охорони культурної спадщини іще не отримав від Києва відповідних повноважень, втім, на це чекають найближчим часом, тож наразі за порушення штрафуватиме муніципальна поліція. Олександр Шеба також зазначив, що у його планах – зустріч із представниками рекламних агенцій для ознайомлення їх із чинним Порядком встановлення вивісок в Ужгороді, – інформує прес-служба міської ради.

mukachevo.net