В Ужгороді ромів навчають комп’ютерній грамоті

З вересня 2011 року на базі офісу Закарпатського обласного молодіжного ромського об’єднання «Романі черхень» («Ромська зірка»), який знаходиться в м. Ужгород по вул. Ужанській 80 (мікрорайон «Радванка»), розпочаті курси з оволодіння комп’ютерною грамотністю для місцевого ромського населення. Ці курси розраховані на піврічне навчання і стали можливі завдяки реалізації проекту підтриманого Міжнародним фондом «Відродження» (м. Київ), який профінансував закупівлю 6 комп’ютерів для занять.

На сьогодні сформовані три групи по 6 чоловік кожна, які виявили бажання опановувати комп’ютерну науку. Заняття з ромськими дітьми та дорослими проводить кваліфікований спеціаліст Тарас Добош, який навчає основам роботи з системою Windows, Microsoft Office 2010, різними комп’ютерними програмами  три рази на тиждень. Серед найбільш активних та здібних учнів слід назвати Еріку Дані, Бренду Горват, Есмеральду  Вишневську, Міранду Адам, Віку Гажі та Міладу Фечо. Також всі учні висловлюють щиру подяку Міжнародному фонду “Відродження” за надану можливість займатися роботою з комп’ютерами.

Як повідомив голова ЗОМРО “Романі черхень” Мирослав Горват, дітей і дорослих, які бажають вчитися працювати з комп’ютером, є набагато більше, але можливості громадської організації не дозволять охопити всіх зацікавлених у навчанні. Тому в майбутньому “Романі черхень” планує розширити цю діяльність в напрямку подолання комп’ютерної неграмотності і залучати до навчання якомога більше місцевої ромської молоді.

zakarpattya.net.ua