Закарпатська міліція – серед лідерів у країні

У середу, 19 жовтня, у ефірі програми «Зона особливої уваги», на ЗОДТРК Тиса 1 з журналістами краю спілкувався очільник закарпатської міліції генерал-майор Віктор Русин.
Чи не най цікавішими стали подробиці обставин справи кілерів, що вбили в Ужгороді два місяці тому двох громадян Вірменії, а про їх захоплення на Одещині відомо, мабуть, усім, адже репортажі про цю подію більше тижня були серед головних новин на центральних телеканалах.

За словами Віктора Русина, закарпатська міліція у ході оперативно-розшукових заходів вийшла на цю групу осіб, громадян Росії, що проживали останніми роками у Криму. До Криму вирушило 12 співробітників УМВС в Закарпатській області, та через певні обставини вони залишилася осторонь самої операції, яку проводили їх колеги з Одещини.

Загалом, робота закарпатської міліції протягом цього року, на думку її очільника, має позитивні тенденції. Зокрема, Віктор Русин зазначив, що робота обласного МВС визначається за 26 критеріями, і кероване ним відомство має негативні оцінки лише за двома з критеріїв: розкриття злочинів за минулі роки та злочини пов’язані з хабарництвом. По решті показників Закарпаття – серед лідерів в Україні.

На роботу міліції останніми роками негативно впливає відтік кадрів, який має об’єктивний характер. Зокрема, цього року з лав МВС звільнено 390 осіб, більшість з яких пішли на пенсію. Для порівняння: минулого року таких було лише 190. І їх можна зрозуміти, адже оперуповноважений (а це людина що пропрацювала вже кілька років і має звання старшого лейтенанта чи капітана), отримує зарплатню 1700-1800 грн. на місяць.

На запитання журналістів, як можна заохотити молодь іти у міліцію, В. Русин відзначив, що великими прибутками вони нікого не заманять. Якщо ж людина хоче працювати в органах внутрішніх справ, то вона буде працювати, якщо ж ні, то надовго не затримається.

До речі, цьогоріч 15 співробітників звільнено з лав МВС у зв’язку з негативними показниками у роботі.

Серед ключових відмінностей у криміногенній ситуації на Закарпатті, у порівнянні з іншими регіонами України, Віктор Русин відзначив зменшення потоку нелегальної міграції, чим раніше наша прикордонна область славилася. Нині вже практично немає великих груп нелегалів – по 20-30 чоловік, як раніше. Здебільшого групи невеличкі, до 6-7 осіб. Цьому сприяє боротьба з так званими провідниками, посередниками. Також на Закарпатті не спостерігається росту наркоманії, як у деяких регіонах Центральної та Східної України.

Однак за 9 місяців викрито 388 злочинів, пов’язаних із незаконним обігом наркотиків. Ліквідовано 27 наркопритонів, 2 підпільні нарколабораторії. Виявлено та ліквідовано 20 міжнародних каналів постачання наркозасобів. З незаконного обігу вилучено близько 85 кг наркотичних засобів, психотропних речовин та 400 кг прекурсорів.

Чималу увагу журналісти приділили проблемі незаконного грального бізнесу на Закарпатті. Віктор Павлович відзначив, що у ряді випадків, коли міліція приходить у ці заклади, апарати стоять порожні, ніхто не грає. Відтак і співробітники МВС не в праві з ними щось робити. Хоча протягом року в області вилучено кількасот гральних апаратів.

Нині ж міліція планує передати до органів місцевої влади матеріали щодо місцезнаходження цих об’єктів, які хтось здає в оренду, хтось має дозвіл на цілодобову роботу, тощо. Нині саме органи місцевої влади мають з’ясовувати чому цим підприємцям видавалися ті чи інші дозволи і яким чином вони провадять свою діяльність на теренах міст та районів області.

sribnazemlja.org.ua