Нововведення на Чопській митниці

Сьогодні, 20 жовтня Чопська митниця вкотре зібрала представників ЗМІ, аби розповісти громадськості про нововведення на кордоні.

Про надання митникам повноваження здійснювати в пунктах пропуску через державний кордон України функції суміжних служб у формі попереднього документального контролю докладно розповів мас-медійникам Володимир Середа, т.в.о.начальника Чопської митниці. Він наголосив, що нещодавно (05.10.11) Кабміном України видано дві постанови. Однією затверджено новий Порядок здійснення попереднього документального контролю в пунктах пропуску через державний кордон України, іншою визначено Перелік товарів, що підлягають державному контролю (у тому числі у формі попереднього документального контролю) у разі переміщення їх через митний кордон України.

Журналістів цікавило, які суттєві зміни відбудуться на кордоні   після видання цих постанов. Володимир Григорович пояснив, що даними документами КМУ значно спростив процедуру і зменшив витрати часу на здійснення митного контролю через скорочення кількості інстанцій при проходженні попередньої перевірки безпосередньо в пунктах пропуску на кордоні. Також зменшиться кількість затримок пропуску товарів через митний кордон України та припиняться подвійні перевірки.

У найближчий час митникам будуть надані повноваження на здійснення в пунктах пропуску через державний кордон України державного санітарно-епідеміологічного, ветеринарно-санітарного, фітосанітарного, екологічного контролю окремих товарів та контролю за переміщенням культурних цінностей, що переміщуються через митний кордон України у формі попереднього документального контролю. Ця форма передбачає додаткові функції для митниці. Інспектори повинні будуть контролювати кількість та справжність документів, сертифікатів виробника та інших документів, в тому числі і тих, що передбачають міжнародні перевезення товарів на внутрішні митниці України.

Наприкінці розповіді Володимир Середа підкреслив, що вказані нововведення нададуть можливість значно прискорити транспортний та вантажопотік, зменшити час перебування товарів і транспортних засобів в пунктах пропуску на державному кордоні, пов’язаний з проведенням контрольних процедур, а також сприятимуть створенню позитивного іміджу України, як транзитної держави.

Прес-служба Чопської митниці

rionews.com.ua