У Майдані видають вісник громади, готують рукопис Книги села і спілкуються по скайпу з заробітчанами

У бібліотеці-філії села Майдан вже майже рік втілюється в життя проект “Інформаційно-комунікаційний центр села”, що реалізується завдяки програмі “Бібліоміст”, кошти на яку надано фундацією Білла та Мелінди Гейтс, котра допомагає місцевим громадам в Україні, сприяє модернізації доступу до інформації у публічних бібліотеках.

На початковому етапі проект передбачав організоване професійно орієнтоване навчання для дітей старшого шкільного віку, які отримують базові навички проведення соціологічних досліджень, макетування, організації фотозйомки та підготовки інформаційного видання.

В межах проекту буде створений “Вісник громади”. Фахівці закладів освіти зможуть звертатися до Інформаційно-комунікаційного центру для отримання методичної підтримки та підготовки занять з дітьми. Також школярі матимуть можливість підготуватись до зовнішнього незалежного оцінювання за допомогою інтерактивних програм, а мешканці села — користуватись послугами скайпу для контактів з членами сімей — трудових мігрантів та інноваційними освітніми послугами для опанування навичок швидкодруку, правил дорожнього руху, пошуку роботи в Інтернеті тощо.

Для підтримки діяльності “Інформаційно-комунікаційного центру села” волонтером М. Синюшко з Києва надано комп’ютер для користування в бібліотеці. В ході реалізації проекту відбуваються певні зміни, погоджені з представниками “Бібліомосту”.

За невеликий період часу вже вдалося створити щомісячний вісник громади “Мій Майдан” (верстка — у програмі Microsoft Publiser, чорно-білий друк на звичайному офісному принтері А3). Основні теми кожного видання: новини села та бібліотеки, плани на наступний період, краєзнавчі матеріали (історія, легенди, обряди села тощо), поради лікаря-стоматолога, лікарські рослини, можливості використання Інтернет-технологій для майданців, сімейні рецепти майданців, пропозиції читачів щодо розвитку села, літературний кросворд, вітання з днем народження, творчість майданців тощо.

Крім газети, для користувачів бібліотеки видано буклет та плакат “Нові бібліотечні послуги для майданців”, підготовлено брошуру “Інтернет + майданці = розвиток громади”, створено волонтерську групу, яка допомагає видавати газету, та спільно з якою готується рукопис Книги села Майдан (узагальнюючі історичні та краєзнавчі матеріали). В бібліотеці також є фонд дисків для старшокласників, яким вони можуть користуватися при підготовці до зовнішнього незалежного оцінювання. В якості пожертви отримано для даного фонду програми ТОВ “Інтершкола”, які допомагають при опануванні навичок користування ПК, інші інноваційні послуги (пошук інформації в Інтернеті, надання розмальовок, роздруковування).

На жаль, на сьогодні ще не вдалося забезпечити бібліотеку високошвидкісним Інтернет-зв’язком, однак робота в цьому напрямку продовжується.

За участю волонтерів у Києві було організовано акцію, протягом якої зібрано майже 400 видань книг та журналів для бібліотеки. На даний час у культосвітньому закладі ведеться робота зі складання списку літератури, щоб вона змогла пройти відповідну обробку у відділі комплектування ЦРБ. Також у якості пожертви бібліотека отримала настільні ігри, інвентар для спортивних ігор та інтерактивні плакати для вивчення абетки і таблиці множення. Від міжнародних організацій, що працюють у Києві, — роздаткові матеріали для майданців щодо сімейних форм виховання дітей. Продовжується формування фонду літератури з соціальних питань (сімейні форми виховання, протидія насильству, попередження соціального сирітства) та створюється медіатека (аудіо книги для підготовки до ЗНО, казки, вірші, пісні, мультиплікаційні фільми, озвучені на українській мові).

Любов Бобонич, зав. бібліотекою-філією с. Майдан, Оксана Маркович, голова ГО АРТГ “Соколовий камінь”

http://zakarpattya.net.ua/