Закарпаття: Бабуся змушувала онуку просити милостиню

Доки мати дівчинки перебувала на заробітках за кордоном.
Нині, на жаль, стало звичним явищем бачити на вулицях, у кафе чи в громадському транспорті людей з протягнутою рукою, особливо дітей. Зазвичай ми шкодуємо цих знедолених, тим паче, коли йдеться про неповнолітніх. І мало хто з нас, кидаючи у замурзані руки якісь копійки, замислюється над тим, що ж штовхає цих людей просити милостиню?

У кожного, як правило, є свої причини. Але досвід переконує: найчастіше денний заробіток і малих, і дорослих жебраків йде зовсім не до їхньої кишені. Зароблені маленькими прохачами гроші здебільшого витрачають їхні дорослі родичі або знайомі на випивку та закуску. У повнолітніх жебраків також знаходяться добродії, з котрими доводиться ділитися.

Працівники підрозділів кримінальної міліції у справах дітей УМВС регулярно проводять відповідні профілактичні заходи, аби не допускати випадків жебрацтва дітей або втягнення дорослих у цей незаконний промисел.

Тільки на Іршавщині було зафіксовано три таких факти. Так, під час проведення відпрацювання у с.Довге співробітниця ВКМСД Іршавського РВ УМВС майор міліції Олеся Зейкан виявила 36-річну молодицю, яка змушувала ходити по селу з простягнутою рукою свою неповнолітню дочку. Мати і дівчинка жебракували, як з’ясувалося, на території двох районів. Незважаючи на погодні умови, обидві виходили щодня на свою «роботу» .

За цим фактом порушили кримінальну справу («Втягнення неповнолітніх у злочинну діяльність»).

А ось школярку зі села Довге, поки її мама знаходилась на сезонних заробітках за межами області, для жебракування використовувала рідна бабуся. Дівчинка протягом літа систематично випрошувала гроші, речі, взагалі будь-які матеріальні цінності у сторонніх людей. Бабуся із внучкою мандрувала по населених пунктах Іршавського та Хустського районів. Правда, до тих пір, поки у незаконний «бізнес» не втрутився лейтенант міліції Василь Гобан. Тепер бабусі доведеться відповідати за за експлуатацію своєї внучки, оскільки за цим фактом порушили кримінальну справу.

Практика засвідчує: притягнення до відповідальності батьків та дорослих за те, що вони змушують дітей виходити на вулиці чи втягують їх у злочинну діяльність, може врятувати не одне юне життя, повідомили zakarpatpost.net у СЗГ УМВС України в Закарпатській області.

zakarpatpost.net