У вишах України провели референдум щодо законопроекту Міносвіти

У понад 100 вишах України близько 100 тисяч студентів взяли участь у Всеукраїнському студентському референдумі. В анкеті містилося 7 запитань, які стосувалися скандального законопроекту про вищу освіту в редакції Міносвіти. “Питання були з приводу законопроекту про підвищення стипендії та вибору дисциплін, та як швидко буде прийматися законопроект. Так, я погодилася, відповіла “так”, бо я вважаю його треба якнайшвидше прийняти”, – каже студентка КНЕУ ім. В. Гетьмана Жанна.

Уважні студенти зазначають, що запитання вирвані з контексту. Та й обіцяна анонімність насторожує.

“Анкети щодо законопроекту про вищу освіту, який був розроблений Міністерством освіти, який активно впроваджується у освіту власне. Мені сказали з оргкомітету, що це до них звернулося Міністерство і вони через ці анкети проводять референдум”, – розповідає студент КНЕУ ім. В. Гетьмана Олексій.

У Міністерстві Дмитра Табачника від ініціативи референдуму відхрещуються. Кажуть, – вперше про нього почули із засобів масової інформації.

“Ні, Міністерство освіти не організовує цей референдум. Я Вам ще раз кажу, наскільки мені відомо, це громадські та студентські організації, Міністерство не займається організацією цього заходу”, – запевнив працівник прес-служби Міністерства освіти і науки, молоді та спорту Валентин Конечкін.

В столичному університеті імені Бориса Грінченка попри те, що на сайті вивісили оголошення про опитування, побачивши камеру, знизили плечима. Кажуть – нічого не знають.

“Який референдум? Я вперше чую про цю ситуацію. Я вперше чую про цей референдум, від Вас особисто”, – сказала проректор з науково-педагогічної роботи університету ім. Грінченка Вікторія Соломатова.

“Нічого такого не було, вперше чую від Вас”, – так само відповів студент університету імені Б. Грінченка Андрій Івасюк.

“Ми прийшли сюди для того, щоб роздати ці листівки студентам, розказати, що насправді відбувається, що у них не буде стипендій, що їм будуть підвищувати плату за навчання, чого немає у цих анкетах”, – каже представник ГО “Відсіч” Катерина Чепура.

Експерти проведення референдуму називають маніпуляцією. Мовляв, законопроект приховує небезпеку, про яку не сказано в анкеті.

“Ця міна закладена тиха, на референдумі нічого про це не говорять і дуже небезпечно, якщо під тиском так званого референдуму зїзд освітян, який закладений на 28 жовтня може проголосувати за цей закон міністерства вищої освіти”, – соціолог Ірина Бекешкіна

За свідченням студентів, жодної роз’яснювальної роботи з приводу законопроекту “Про вищу освіту” з ними ніхто не проводив.

http://24tv.ua/