В Україні з’явиться апарат для космічного туризму

Конструктори КБ “Південне” у Дніпропетровську про наміри побудувати перший в Україні туристичний космічний апарат.

Відповідно до опису, проект відрізняється від подібних не тільки поліпшеними технічними характеристиками, але й більшою місткістю. За задумом інженерів, у космосі можна буде проводити навіть колективні заходи, “Сегодня”.

Несподіванкою також стала “Система Віта”, яка передбачає переклад на мирні рейки руйнівної ракети SS-18 (“Сатана”). В майбутньому її пропонують використовувати для екстреної доставки рятувального оснащення в будь-який район Землі у випадках великих аварій і катаклізмів. “Сатана” буде в потрібному місці менш ніж за 60 хвилин, при цьому відхилення точності доставки вантажу складе не більше метрів 50.

“Це погляд наших конструкторів вперед. Поки це зробити неможливо, але завтра – цілком “, – зазначив керівник центру інформаційних зв’язків КБ “Південне” Юрій Мошненко.

Є й цілком реальний проект, який, на думку конструкторів, можна реалізувати вже зараз – антиастероїдний захист Землі.

“Назустріч астероїдам для перехоплення виводяться спеціальні модулі. Їх особливість в тому, що в них не застосовуються компоненти атомного детонатора, як в водневих бомбах. Тому в продуктах вибуху відсутні радіоактивні елементи. Особливо важливо, що цю систему не можна використовувати для військових цілей в умовах Землі, що особливо актуально в сучасному світі”, – ідеться в описі проекту.

Нагадаємо, раніше у Великобританії відкрилася перша приватна компанія з космічного туризму.

Її засновниками стали Стів Беннет і астронавт Метт Шребрідж. Туристам поки пропонуються суборбітальні польоти – корабель вирушає в космос, але не досягає земної орбіти. Такий політ буде схожий на місії американських астронавтів у 1960-ті роки.

Перший космічний турист, Денніс Тіто із США, відправився на навколоземну орбіту через 40 років після першого польоту людини в космос. На кораблі “Союз-ТМ32” з 28 квітня по 6 травня 2001 року Тіто облетів Землю по орбіті 128 разів.

tsn.ua