Для виноградарів Закарпаття цей рік був найврожайнішим

Скінчилося винобрання і виноградівських фермерів з Чорної гори частіше можна побачити в місті. Так з’явилася можливість поспілкуватися з виноградарем Наталією Дмитрівною Мартишинець-Баботою.

“Цьогорічний сезон на Чорній горі по винограду є дуже вдалий, – розповіла пані Наталія. – Урожай-прекрасний. З мінімальною кількістю хімії вдалося зібрати надзвичайно красивий виноград, крупний, по кольору насичений, що не кожного року буває. Приміром, торік, грона також були гарні, але якісь тусклі, кислуваті, у них бракувало цукру. Доводилось застосовувати багато хімічних засобів. Натомість цього літа тривалий час спостерігалася висока сонячна активність, що благотворно вплинуло на врожай. Це, без сумніву, найбільш вдалий сезон за всі роки мого заняття виноградом на Чорній горі”.

Поки вино зріє у бочках виноградарі  продовжують вапнувати грунт під кущами і деревами.

“І дуже рекомендую провести цей захід усім, у кого на ділянках кислі грунти (жовті, глинисті), – порадила виноградар. – Усі корисні речовини у такому грунті ніби склеєні, а вапно вивільняє азот, фосфор, калій і вони в доступній формі доходять до коріння. Саме завдяки цьому агротехнічному заходу маю такий феєричний урожай винограду”.