“Європейська школа обміну досвідом” завітала до Закарпаття

З липня  у рамках проекту ENPI «Угорщина-Словаччина-Румунія-Україна» здійснюється програма «Європейська школа обміну досвідом» у форматі міжнародних тематичних молодіжних таборів.  З того часу  відбулися інжиніринговий та екологічний  табори в Словаччині та Угорщині, енергетичний табір у Румунії,  табір з економіки та бізнесу в Івано-Франківській області. З 24 по 29 жовтня – завершальний табір  з лідерства  на Закарпатті.

Сьогодні, 28 жовтня, в облраді відбулася  зустріч з молодіжними лідерами – операторами «Європейської школи». Серед учасників – молодь зі Словаччини, Угорщини, Румунії і двох областей України – Івано-Франківської та Закарпатської.

Вітаючи гостей, заступник голови облради Андрій Сербайло  розповів про діяльність облради, її склад, куди  обрано 108 депутатів, які  представляють 7 політичних партій. «Серед них – як досвідчені крайові парламентарі, що працювали в раді за попередніх каденцій, так і ті, що обрані вперше. Переважна більшість мають багатий практичний досвід успішної роботи як на нині місцевого самоврядування, так і в  керівництві підприємств, організацій, державних установ, де доводилось приймати непрості рішення.

Незважаючи на різну політичну приналежність, всі вони прагнуть працювати на користь краю, його жителям, відкрито, прозоро, цивілізовано. І це дає бажані результати. Як приклад тому, з початку цієї, VІ каденції ради депутати ухвалити майже 300 рішень і затвердили 36 галузевих обласних програм, що всебічно охоплюють життя регіону, внесли низку змін і доповнень до багатьох раніше прийнятих.

«Дивлячись на вас, шановні наші юні гості, хочеться сказати, що саме молоді належить не тільки вивчити у різних сферах життя позитивний досвід, що не знає кордонів,  а й побудувати суспільство чи навіть світ  без кордонів. У цьому напрямку пробують спрацювати репортери, лікарі, громадські організації, культурні діячі. Їм багато що вдається. Однак світ, в якому пануватиме гармонія зможете збудувати тільки ви – представники завтрашнього дня, що вже на своєму рівні зуміли досягнути порозуміння між собою – таких різних за мовами, вихованням, національними ознаками, оцінити культуру один одного та чимало інших важливих речей»,  – наголосив Андрій Андрійович. Та назвав цей проект потрібним і цікавим. Адже, будучи задіяними в ньому, молодь не тільки збагачує свої теоретичні знання, а й  вчиться працювати в команді, а це – дуже важливо в житті.

Позаяк саме молоді завтра  належить впливати на суспільство, на його рішення, то, пройшовши хорошу школу в проекті, учасники чи то лідери не припускатимуться  стратегічних помилок, бо вже зможуть  дивитись на життя, як мовиться « з вищих вершин, ширших обріїв».

Заступник голови облради також подякував  координатору проекту, директору Ужгородської ЗОШ №5 Петру Кіндюху за ініціативність і працьовитість.

Петро Ярославович  у свою чергу розповів про те, що  цільова група  – школярі 14-16 років з Румунії ( повіт Марамуреш, Байа-Маре) з Угорщини  (Саболч – Сатмар – Березька область,  Кішвард) зі  Словаччини ( Сніна, Пряшівський край) , з України ( Івано-Франківськ та Ужгород) – всього 60 осіб  під час проведення табору на Закарпатті  розробляли Програму розвитку  Карпатського регіону «очима  дітей».  На думку координатора проекту, вона може бути представлена на обговорення депутатського корпусу краю  в рамках програми стратегічного планування  та залучення молоді до процесу формування регіональної та транскордонної політики.

Присутні учасники проекту наголосили, що вони отримали не тільки методичну підтримку, а й практичні навички, які допоможуть їм долучатись до діяльності у сфері транскордонного співробітництва,  а також  висловили побажання проводити такі школи частіше.

Відповідно до програми табору з лідерства впродовж 9 днів  його  учасники мали змогу не тільки навчатись, а й брати участь у різних конкурсах, презентаціях. Не обійшлося без екскурсій по унікальних місцях краю, дискотеки, походу в гори та запалення молодіжного вогнища.

На завершення учасникам табору з лідерства будуть вручені відповідні сертифікати.

Прес-служба облради

chas-z.com.ua