Сьогодні народиться семимільярдний землянин

За прогнозом Фонду народонаселення ООН, сьогодні, 31 жовтня, населення світу досягне історичного рубежу – 7 млрд людей.
Експерти ООН вирішили призначити місцем народження семимільярдного мешканця планети російський Калінінград, оскільки неможливо точно вирахувати, хто з народжених немовлят стане ювілейним, і ця акція має символічний характер.

У 1999 році ООН оголосила, що шестимільярдна дитина народилася в боснійському місті Сараєво.

Телеканал CBC до історичного рубежу склав своєрідний колективний портрет всіх мешканців Землі, використовуючи зрозумілі всім категорії.

Так, якщо середньостатистична людина вдихає вісім літрів повітря на хвилину, то в день все людство споживає 80,6 трильйона літрів повітря і перетворює 3,85 трильйона літрів кисню на вуглекислий газ.

При бігу такій само середньостатистичній людині потрібно вже 52 літри повітря на хвилину, так що якби все людство вирішило витратити годину на пробіжку, на це було б 21,8 трильйона літрів повітря.

Загальна потреба людства в їжі оцінюється приблизно в 15,4 трильйона калорій в день, або близько 30 мільярдів бігмаків, а потреба у воді – 17,5 мільярда літрів в день, або приблизно 7 тисяч олімпійських басейнів.

На те, щоб послідовно привітати кожного жителя Землі коротким “привіт”, знадобиться близько 222 років. Якби всі мешканці планети вирішили зібратися на концерт, натовп зайняв би площу близько 2,9 тисячі квадратних кілометрів. Вишикувавшись в живий ланцюг завдовжки близько 7 мільйонів кілометрів, людство змогло б 175 разів обігнути Землю по екватору аби простягнутися до Місяця і назад приблизно дев’ять разів.

За розрахунками ООН, в 2011 році на Землі народиться приблизно 135 мільйонів осіб, помре 57 мільйонів – загальний приріст, таким чином, склав 78 мільйонів чоловік. Значна його частина припаде на країни, що розвиваються. Уже зараз в топ-10 держав за кількістю жителів входять лише три розвинені країни: США, Росія і Японія, а лідерами за кількістю населення є Китай (1,35 мільярда осіб) і Індія (1,24 мільярда жителів).

В майбутньому ця тенденція збережеться: до 2050 року – на країни, що розвиваються, буде припадати до 97% приросту населення проти нинішніх 38%. До цього ж року в менш розвинених регіонах буде проживати 86% населення планети (у порівнянні з 68% в 1950 році і 82% в 2011 році). Нинішні лідери ж поміняються місцями: найбільш густонаселеною країною до 2050 року стане Індія (1,69 мільярда чоловік), Китай займе другу сходинку (1,3 мільярда чоловік).

Як відомо, до 1 мільярда людство дісталося лише в 1804 році, а на те, щоб подвоїти цей показник, пішло лише 125 років. В цілому за два з лишком сторіччя, з 1800 по 2011 рік, кількість людей, що населяють Землю, зросла в сім разів. Однак за оцінками ООН, всього через 40 років, до 2050 року чисельність населення світу становитиме 9,3 мільярда чоловік, а до кінця сторіччя це число перевищить позначку в 10 мільярдів.

tsn.ua