Небезпечне тепло

В Україну прийшов холод: вночі вже спостерігаються заморозки, та і вдень не набагато тепліше. Українці почали гріти свої будинки, хто як може: декого вже підключили до централізованого опалення, хтось розтопив піч, ну а більшість включили індивідуальні системи опалення – всілякі газові колонки, опалювальні котли та печі.

Індивідуальні газові системи опалення – цілком прийнятне рішення з обігріву житла, особливо в невеликих містах і приватних будинках. Питання лише в тому, яке обладнання встановлюється, ким і як.

Тарифи на природний газ для населення досить високі і продовжують рости з завидною періодичністю. Тому не дивно бажання багатьох громадян заощадити всіма можливими способами: встановити газове обладнання сумнівного виробника, обігрівати приміщення газовою плитою, встановлювати саморобні обігрівальні прилади і т.п. Нажаль, перераховані дії не є безпечними і можуть привести до аварій і нещасних випадків. Набагато ефективніше було б утеплення приміщень, вікон і дверей, установка нових труб і батарей, більш ефективних і надійних опалювальних котлів. Адже, як кажуть у народі, скупий платить двічі, а у випадку з газовим обладнанням – ціна може бути непомірно висока.

Як показує аналіз аварійності при використанні газу в побуті, більшість надзвичайних ситуацій і нещасних випадків відбувається саме через несанкціоноване втручання власників газового обладнання в роботу системи. І навіть якщо перенесли плиту або встановили котел не ви самі, а якийсь умілець дядько Вася, якого рекомендували сусіди або знайомі, немає ніякої гарантії, що аварія не відбудеться.

Причини вибухів вражають своєю звичайністю і буденністю. Приміром, в с.Райгородка Луганській області було травмовано 3 людини під час вибуху газо-повітряної суміші в результаті розриву підводного шланга після самовільного перенесення газової плити ПГ-4. А в м.Коломия, що на Івано-Франківщині, внаслідок користування проточним газовим котлом шість членів родини отримали отруєння чадним газом різного ступеня тяжкості.

І таких випадків по Україні десятки. Як виявилося, аварії і травматизм від отруєння та вибухів газу в побуті більш розповсюджене явище, ніж вибухи метану в шахтах. Порушення правил безпеки під час користування газовими приладами, робота газового обладнання при закритих заслонках, перекриття вентиляційних каналів саморобними заслонками, залишені без нагляду ввімкнені газові прилади незмінно призводять до пожеж у будинках, травм, опіків, отруєнь і втраченим людським життям.

Халатність призводить до аварії

Значний відсоток аварій відбувається і через порушення правил безпеки при експлуатації розподільчих газових мереж, зокрема, внаслідок втручання в роботу систем газопостачання під час проведення земляних робіт. У таких випадках без газу залишається велика кількість абонентів. У зв’язку з цим на державному та місцевих рівнях вже прийнято ряд розпорядчих документів, що передбачають посилення безпеки проведення будівельних робіт в тридцятиметровій смузі уздовж траси газорозподільних мереж, а також проведення підприємствами з газифікації та газопостачання (обл-і міськгази) обов’язкової ревізії колодязів для розміщення приладів відключення на газопроводах.

Значну відповідальність за аварії несуть підприємства житлово-комунальної сфери, які не проводять своєчасних перевірки та ремонту димових і вентиляційних каналів, а також підприємства з газопостачання та газифікації, якість обслуговування газових приладів і обладнання у яких залишає бажати кращого.

Будьте пильні

Разом з тим, всім власникам газового обладнання необхідно пам’ятати, що його використання пов’язане з підвищеною вибухопожежонебезпекою. А якщо прилади вже не нові, піддавалися ремонту або переобладнанню – ймовірність аварії зростає в рази. Якщо ж переноси і установки проводилися самостійно – проживання в такому приміщенні пов’язано з підвищеним ризиком. І кожна людина повинна усвідомлювати і відповідально до цього ставитися, адже постраждати може не тільки він сам, а й близькі та рідні люди, сусіди.

Місцевим органам влади спільно з обл-і міськгазами вже давно слід було б підготувати інформаційні листівки з правил безпечного користування газом у побуті і роздати їх буквально кожному газокористувачу разом з квитанцією про оплату. Не зайвим були б плакати і докладне наочне приладдя, яке нагадувало б нашим співгромадянам про відповідальність за ризиковану поведінку з газом. А якщо паралельно провести загальну перевірку і ремонт газового обладнання, зокрема, приладів індивідуального опалення, димових і вентиляційних каналів житлових будинків, число нещасних випадків вдалося б істотно скоротити. Безумовно, обсяг робіт величезний і здійснити його наявними силами і засобами швидко навряд чи вдасться. А поки хочеться порадити: уважно стежте за роботою газового обладнання у себе в оселі та на прилеглій території і при найменших ознаках неполадок звертайтеся в аварійні служби підприємств з газопостачання.

Газета “НЕДІЛЯ”, nedilya.at.ua