В Ужгородській районній раді говорили про фінанси, реформи та газетні справи

Відразу зазначу, що пленарне засідання сьомої сесії Ужгородської районної ради VI скликання, в якому взяли участь перші керівники району, ряд депутатів як обласної, так і сільських рад, керівники правоохоронних органів Ужгородщини, виявилося справді робочим у гарному розумінні цього слова. Було помітно, що кожне із понад двадцяти питань, винесених на розгляд народних обранців, попередньо дуже ретельно і прискіпливо опрацьовувалося членами постійних комісій та в ході, слід відзначити осібно, доволі непростого засідання президії.

Ділового спрямування  сесії надав і головуючий Михайло Фединець, котрий,  коротко і конкретно  намітивши головні напрямки роботи, оголосив роботу сесії відкритою. Після Гімну України на трибуну запрошується начальник фінансового управління райдержадміністрації Ольга Ящищак. На підставі почутого, представлених довідкових матеріалів,  депутати одноголосно затверджують звіт про виконання районного бюджету за 9 місяців 2011 року та, виходячи з реалій сьогодення, вносять необхідні зміни до головного фінансового документу, які сприятимуть нормальній життєдіяльності Ужгородщини до кінця поточного року тощо.

І тут слово для виступу взяла Наталія Мигалина. Депутат, подякувавши, зокрема, колегам за допомогу колективові газети «Вісті Ужгородщини», котрий опинився у надзвичайно скрутному фінансовому становищі й змушений задля виживання вдаватися до ряду справді надзвичайних і  небажаних заходів, попросила й надалі не залишати редакцію районної новинки без підтримки. У свою чергу Михайло Фединець зауважив, що влада готова і хоче допомагати всім без винятку, та от коштів у бюджеті на все, на жаль, хронічно не вистачає…

Далі обранці підтримали зусилля профільних підрозділів райдержадміністрації, спрямованих як на  недопущення виникнення та подолання ряду надзвичайних ситуацій (Роман Малко), так і на виконання районних програм розвитку, підтримки тваринництва і пта-хівництва (Леонід Гребенюк) і культури та туризму (Леонтій  Ленарт).

З розумінням була сприйнята інформація голови районної ради Михайла Фединця про встановлення, в рамках Закону України «Про транскордонне співробітництво», партнерства між Ужгородським районом і районом Констанс землі Баден-Вюрттенберг Федеративної Республіки Німеччини. Було висловлене сподівання, що підписання відповідної угоди  сприятиме й вирішенню ряду економічних та соціальних проблем, які турбують жителів району. Одностайними виявилися депутати також при розгляді питань про звільнення  директора КП «Ужгородське районне агентство розвитку» Наталії Грищенко та про призначення на цю посаду Емериха Мацка. А от черговий пункт порядку денного – про створення амбулаторії загальної практики – сімейної медицини с. Оноківці на базі Оноківської дільничної лікарні – знову змусив піднятися зі свого місця Наталію Мигалину. На цей раз депутат, підтримавши раніше оприлюднене звернення своєї колегині Надії Стегнач, висловила думку ряду жителів села щодо недоцільності подібного реорганізування медичного закладу. Зі свого боку депутат Руслан Чорнак повідомив присутніх, що ця проблема уважно вивчалася керівництвом райдержадміністрації з виїздом на місце. Погіршення умов медичного забезпечення сельчан не передбачається. Щодо реформування, реорганізації медичних закладів, інших сфер життєдіяльності  району, то проведення цієї роботи вимагає сам час. Звісно, проходитиме процес не завжди гладко та безболісно, проте без  нього, якщо думати  про перспективи розвитку,  не  обійтися. Саме ці аргументи, мабуть, й відіграли свою роль у тому, що рішення щодо медзакладу в Оноківцях  було прийнято  абсолютною більшістю депутатського конкурсу.  Виважено, з розу-мінням підійшли депутати й до розгляду як блоку питань, присвячених розвиткові ряду освітніх закладів Ужгородщини, так і суто технічних, спрямованих на забезпечення стабільної роботи районного законодавчого органу.

 Чергове, якщо так можна висловитися, «збурення», викликав рядовий, здавалося б, пункт, проголосувавши за який, обранці тим самим мали внести усього-на-всього зміни до плану роботи районної ради на друге півріччя ц.р. Головним «подразником» тут виступив депутат Тарас Триндяк, який запропонував колегам у наступний період часу вивчити також питання щодо редактора газети «Вісті Ужгородщини». Мотив єдиний – незадовільний стан здоров’я діючого керівника редакції, а відтак – довготермінова від-сутність його на робочому місці, що не могло не вплинути на загальну ситуацію з районною газетою. Пропозиція не пройшла: «за» проголосували 23 депутати із 52 присутніх у залі. Проте, виходячи з того, що проблема таки існує, Михайло Фединець пообіцяв найближчим часом вжити заходів для її вирішення.  Ще одного разу «газетна» тема виникла на сесії  тоді, коли обранці прийняли рішення про передачу будівлі редакції на баланс районної ради. Прийнято воно було одноголосно. Завдяки цьому рішенню, сподіваємося, буде знято нарешті цілий віз застарілих проблем щодо журналістської домівки, в якому навіть побіжного косметичного ремонту, не кажучи вже про дах, що протікає,  внаслідок існуючої перед цим невизначеності зробити не вдавалося…

 Відтак сесія, поминувши екватор своєї роботи, закономірно почала наближатися до  фіналу. За цей час депутати у розділі «різне» встигли надати повноваження районній раді на встановлення єдиних тарифів  на збір та вивезення побутових відходів; внести зміни до раніше  прийнятої програми щодо поводження з твердими побутовими відходами; погодити клопотання ДП «Голден Фудс» щодо надання спеціального дозволу на користування надрами з метою геологічного вивчення тощо. І, нарешті, одностайно проголосували про включення до складу президії райради уповноваженого представника від фракції «Сильна Україна» Мирослава Тафія.  На цьому пленарне засі-дання сьомої сесії Ужгородської районної ради VI скликання завершилося.

Олександр МАКІВЧУК, “Вісті Ужгородщини”

karpatnews.in.ua