Берегівчани відзначили річницю Угорської революції

З нагоди угорської революції 1956 року у м.Берегово (Закарпаття) в ресторані “Золота пава” генконсульства Угорщини в Ужгороді й Берегові (генконсули Й. Бачкаї та І. Товт) влаштували урочистий прийом, куди запросили понад 200 краян, з-серед яких керівники обласних, районних, місцевих владних структур, діячі культури, громадського життя, бізнесмени, представники релігійних конфесій, журналісти.

Пролунав угорський Гімн, і присутні переглянули документальний фільм про ті буремні роки в житті сусідньої країни. Відтак із промовою виступив берегівський генкосул І. Товт.

Він наголосив, що угорська революція п’ятдесят шостого року співзвучна берлінським, польським, чехословацьким подіям другої половини ХХ ст., вона прискорила радянський розпад. Угорці нашої області також не побоялися виступити проти вводу військ, танків армії СРСР на вулиці міст і сіл країни, надавши моральну підтримку своїм братам і сестрам по той бік кордону. Насамкінець закликав пам’ятати подвиг героїв тих часів. Почесним гостем зібрання в ЗУІ ім. Ф. Ракоці був депутат Європарламенту Т. Дойтч. А голова ДПУУ, мер Берегова І. Гайдош високо оцінив подвиг будапештської молоді, згадавши, зокрема, місцевих “солідарників” у Виноградові, Косоні, де також пройшли святкування 55-річниці революції.

Міська газета “Берегово”

karpatnews.in.ua