Закарпаття: Найбільше порушують земельне законодавство на Рахівщині, Іршавщині, Мукачівщині та Хустщині

Про діяльність управління Державної інспекції з контролю за використанням та охороною земель Головного управління Держкомзему у Закарпатській області за 9 місяців 2011 року.

За 9 місяців 2011 року державними інспекторами з контролю за використанням та охороною земель здійснено 1249 перевірок стану дотримання вимог земельного законодавства в області, за результатами яких виявлено 621 порушення на загальній площі 87,8 тис. гектара. Для усунення яких внесено 459 приписів. За фактами виявлених порушень земельного законодавства складено 263 протоколи про адміністративне правопорушення. За результатами розгляду яких винесено 258 постанов про накладення адміністративного стягнення у сумі 69,6  тис. гривень; стягнено штрафів з 152  осіб  у сумі 37,1  тис. гривень;  вжито всіх передбачених заходів впливу до 454 порушників стосовно загальної площі 26,6 тис. гектара.

При виявленні порушень щодо самовільного зайняття земельних ділянок, зміни їх цільового призначення та знятті родючого шару ґрунту з земельних ділянок без отримання дозволу, шкоду нараховано у загальній сумі  568,5 тис. гривень (158 нарахувань) та сплачено у сумі 270,1 тис. гривень.

З метою виявлення фактів прийняття незаконних рішень щодо вилучення  (відчуження), передачі у власність та надання в оренду земельних ділянок, здійснено 174  перевірки  законності прийняття рішень з питань регулювання земельних відносин органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування та виявлено 119 порушень. Матеріали перевірок із 84 справ передано до органів прокуратури та правоохоронних органів, за результатами яких порушено 8 кримінальних справ.

Планові та позапланові перевірки з питань законності  прийняття рішень щодо  регулювання земельних відносин проведено у 29 селищних, сільських радах та розпорядження (рішення) в трьох органах виконавчої влади. За результатами перевірок виявлено неправомірно прийнятих 673 рішень та розпоряджень (493 рішення та 180 розпоряджень).

До органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування за звітний період внесено 522 клопотання, із яких 489 клопотань про приведення рішень у відповідність з вимогами земельного законодавства, 1 – про припинення будівництва з порушенням вимог земельного законодавства та 32 – про припинення використання земельних ділянок. За результатами їх розгляду 339 клопотань задоволено (із яких 61 скасовано), за 9 клопотаннями відмовлено і матеріали перевірки направлено до прокуратур відповідних районів.  По розгляду 92 клопотань – термін розгляду, згідно законодавства, не минув, по 43 клопотаннях повідомлено про розгляд на чергових сесіях.

Матеріали по заборгованості сплати втрат сільськогосподарського та лісогосподарського виробництва  направлено до органів прокуратури для подання позовів до суду щодо примусового відшкодування втрат на суму більше одного міліонна  гривень.

У взаємодії з органами прокуратури та правоохоронними органами значно посилено заходи щодо виявлення, усунення та недопущення порушень у сфері земельних відносин.

За звітний період до органів прокуратури та інших правоохоронних органів скеровано матеріали з 154 справ про порушення вимог земельного законодавства. За результатами розгляду  матеріалів, які містили ознаки злочинів, органами прокуратури порушено 10 кримінальних справ.

Найбільш характерними порушеннями на території області і надалі залишається   використання земельних ділянок фізичними і юридичними особами без правовстановлюючих документів – виявлено 272 порушення на загальній площі 74,5 тис. га, недотримання вимог земельного законодавства при прийнятті рішень  органами місцевого самоврядування та виконавчої влади – 119, самовільне зайняття земельних ділянок – 90 порушень,  зміна цільового призначення земельних ділянок – 51 порушення, 13 – зняття родючого шару ґрунту, без дозволу.

У тому числі виявлено 208 порушень на землях сільськогосподарського призначення на загальній площі 23,01 тис. га, 230 порушень – на землях житлової та громадської забудови на загальній площі  23 га, 70 – на землях промисловості на загальній площі  245 га, 19 – на землях лісогосподарського призначення щодо загальної площі  60,3 тис. га.

Основна увага в ІІІ кварталі поточного року працівників управління Держземінспекції була спрямована щодо використання земель сільськогосподарського призначення, в тому числі державними сільськогосподарськими підприємствами, яких на території області є 14, земель оздоровчого та лісогосподарського призначення, земель житлової та громадської забудови, під закладами освіти та охорони здоров’я, як найпріоритетніший напрям роботи із врахуванням регіональних особливостей. За результатами перевірок виявлено ряд порушень.

Одним з найбільш резонансних порушень, виявлених протягом звітного періоду стало порушення виявлене перевіркою від 29.07.2011 року. Даною перевіркою  встановлено, що за ухвалами Берегівського районного суду від 12.03. 2007 року  та 13.03.2007 року гр. Ревта Є.М. передано у власність земельні ділянки загальною площею 25,5477 га, які знаходиться на території Косонської сільської ради Берегівського району. Дані земельні ділянки передано у власність із земель пайового фонду, чим порушено положення пункту 15 розділу X “Перехідних положень” Земельного кодексу України, п. 2.14. Інструкції про порядок складання, видачі, реєстрації і зберігання державних актів на право власності на земельну ділянку і право постійного користування земельною ділянкою та договорів оренди землі.

Матеріали перевірки направлено до Закарпатської міжрайонної природоохоронної прокуратури. Прокуратурою заявлено позов до Берегівського районного суду про визнання незаконними угод та відміни державних актів, виданих з порушенням вимог земельного законодавства. Наразі справа знаходиться у судовому розгляді.

Найбільше порушень вимог земельного законодавства за вказаний період виявлено у Рахівському, Іршавському, Мукачівському та Хустському районах.

zakarpattya.net.ua