Прокуратура зайнялася закарпатськими ПТУ

Прокуратура області порушила питання про притягнення до дисциплінарної відповідальності посадових осіб 8 професійно-технічних закладів.

У 2011 році з 18 професійно-технічних закладів, які функціонують на території області, випускниками стали 3699 учнів, з яких, згідно статистичних даних, 2345– працевлаштовані.

У зв’язку з цим, прокуратурою області в порядку правозахисної діяльності організовані перевірки діяльності у сфері додержання прав учнів професійно-технічних закладів на здобуття освіти, безпечні умови навчання, отримання першого робочого місця. За інформацією старшого помічника прокурора області з питань захисту прав і свобод дітей Наталії Кузан у ході прокурорських перевірок були встановлені грубі порушення вимог Законів України „Про освіту”, „Про професійно-технічну освіту”.

Встановлено, що найчастіше порушуються вимоги ст. 37 Закону України „Про професійно-технічну освіту” щодо своєчасності укладення угод про проходження виробничого навчання та практики, забезпечення відповідних умов і безпеки праці, оплати праці.

Прокурорські перевірки показали, що посадові особи професійно-технічних навчальних закладів, перевищуючи свої службові повноваження, з метою успішного завершення навчання в закладах, обмежують конституційні права дітей, шляхом укладення договорів на безоплатній основі.

По одному з таких фактів прокурор м. Ужгорода порушив кримінальну справу щодо неналежного виконання службовими особами Ужгородського професійного ліцею своїх службових обов’язків, за ознаками злочину, передбаченого ч. 1 ст. 367 КК України. По справі проводиться досудове слідство.

Не знайшли свого підтвердження і дані щодо реального працевлаштування випускників професійно-технічних закладів, забезпечення їх першим робочим місцем відповідно до одержаної професії.

Прокурори встановили, що більшість випускників на роботу до підприємств, установ, організацій та до приватних підприємців не зараховувались, накази про їх призначення не видавались, трудові договори не укладались.

Прокурор Виноградівського району по факту внесення неправдивих відомостей в зворотний талон до направлення на роботу про працевлаштування 2-х неповнолітніх відносно посадових осіб Виноградівського міжрайонного управління водного господарства порушив кримінальну справу за ознаками злочинів, передбачених ч.1 ст.172, ч.1 ст.366 КК України.

На такі порушення реагували і прокурори міст Ужгорода та Мукачева, Виноградівського, Великоберезнянського, Тячівського районів, Хустський міжрайонний прокурор.

Прокуратура області з огляду на поширеність порушень законодавства про професійно-технічну освіту внесла подання заступнику голови обласної державної адміністрації, в якому порушено питання про дисциплінарну відповідальність посадових осіб 8-ми професійно-технічних закладів області, повідомляє прес-служба прокуратури Закарпатської області.

zak.gp.gov.ua