«Олімпійський куточок» – в кожну школу Закарпаття

Осередки середньої освіти на Закарпатті отримали можливість позмагатися у спортивних досягненнях та стати зразковими закладами з пропаганди здорового способу життя. Саме з жовтня на території всієї України розпочалася регіональна програма розвитку олімпійського руху на 2011-2014 роки. Проект, розроблений Національним олімпійським комітетом України полягає у тому, щоб у кожній загальноосвітній школі відкрити міні-бібліотечку чи літературний куток, де були б книги на олімпійську тематику.

«Перед дітьми постануть відомі спортсмени, олімпійські чемпіони, які досягли успіху. Саме таким має бути герой української нації: інтелектуально і духовно розвинута, соціально активна людина, яка читає, цікавиться історією, культурою своєї країни, активно займається спортом — не має значення, на аматорському чи професійному рівні, — і завдяки цьому досягає успіху», — зазначив Сергій Бубка, голова НОК України.

Саме з метою розвитку олімпійського руху в Україні, пропаганди здорового способу життя, поширення ідей олімпізму, на рівні держави розробили проекти двох акцій: «Олімпійська книга» та «Олімпійський куточок». Терміни проведення — з жовтня до грудня 2011 року. Учасником може стати навчальний заклад будь-якої форми власності та підпорядкування. Перемога в акціях забезпечить бібліотеку школи літературою на спортивну тематику, а спортзали — спортивним приладдям. Комплект для визнаної в кожному районі найкращої школи із проведення заходів з пропаганди фізичної культури, спорту та олімпійського руху складається з спортивного інвентарю та серії книг, до якої входять різноманітні довідкові, енциклопедичні видання з додатками у вигляді плакатів і дисків.

Регіональний осередок НОК на Закарпатті вже активно впроваджує програму у дію. Іван Риляк, голова обласного відділення олімпійського комітету найголовнішим завданням на сьогодні вважає пропаганду олімпійського руху. «Необхідно, щоб література на олімпійську тематику потрапила до рук школярів усіх районів. Наше завдання зараз — пояснити, що це корисно і потрібно усім учням», — каже Іван Іванович.

Ще з минулого року на Закарпатті триває програма «Вперед до перемоги!», поступово реалізується й програма спортивного розвитку «Олімпійське лелеченя». Торік це був тільки пілотний варіант, щоправда і тоді юні спортсмени нашого краю непогано проявили себе на всеукраїнському рівні. Одним з наймасовіших заходів популярних серед усіх верств населення досі залишається Олімпійський день бігу, як запорука фізичного виховання та ведення активного способу життя.

Наталія Каралкіна, студентка відділення журналістики УжНУ

rionews.com.ua