“Білочка” за місяць має впорядкуватися

Торговище входить до п’ятірки найбільших та найвідвідуваніших міських ринків, водночас ужгородцям цей базар відомий своїм традиційним безладом.

Мешканці прилеглих будинків нарікають, що адміністрація ринку не опікується його санітарним станом, а на прилеглих вулицях процвітає стихійна торгівля – лотки з різноманітним крамом захаращують тротуари та проїжджу частину, де харчами також торгують просто з землі та автівок. Стан справ міська влада вважає вкрай незадовільним – ринок потребує наведення ладу. Виконком дав адміністрації базару місяць на впорядкування.

Сьогодні ринок «Білочка» не відповідає жодним санітарним нормам, цього року тут скоєно 30 крадіжок, а стихійна торгівля з тротуарів, що оточують базар, стала вже звичним явищем – про це наголосили на засіданні виконкому директорові ринку Юрієві Давнішу. За словами самого керівника, базар працює у звичному режимі, особливих проблем немає – хіба що клопіт зі стихійною торгівлею на тротуарах, однак адміністрація ринку не може нічого з цим вдіяти. Більшість людей, що торгують на дорозі, – колишні «клієнти» базару, яким плата за місце всередині видається завеликою.
 
Як повідомив очільник ужгородської міліції Іван Цьока, боротьба зі стихійною торгівлею не є завданням правоохоронців: «За вуличну торгівлю на прилеглій до ринку території відповідає ринок, а не міліція. Не розумію, чому до цих пір адміністрацією «Білочки» не виконуються приписи, що стосуються відсутності огорожі ринку». За інформацією Івана Цьоки, на ринку цього року скоєно 30 крадіжок; незважаючи на це, «Білочка» досі не обладнана відеоспостереженням.
 
«Сьогодні ринок «Білочка» не відповідає затвердженому генплану, – каже головний архітектор Ужгорода Олександр Шеба. – Перш за все, треба загородити ринок, адже люди торгують просто на проїжджій частині». Однак це не всі негаразди відомого базару. Як розповів головний санітарний лікар міста Микола Ващенко, його службу абсолютно не задовольняє санітарний стан ринку: «Ринок «Білочка» не відповідає вимогам всіх санітарних норм, що стосуються ринків». Якщо ситуацію не виправити, слід клопотати про закриття базару – наголошує сан епідеміолог.
 
Кореспондент «Ужгорода» на власні очі переконався у всьому, що сказано вище: торгівля харчами з землі, купи сміття навколо… А ще тут можна купити мед… Щоправда, охочим слід потрапити “розпродаж”, який відбувається з припаркованої просто на тротуарі машини. Цікаво, у чий бюджет перераховуються податки від такого підприємництва? Ще цікавіше: коли адміністрація ринку наведе лад у себе на території?
 
У протоколі засідання виконавчого комітету термін, за який керівництво ринку зобов’язане вирішити усі ці проблеми, становить місяць, – інформує “Ужгород”.
 
(фото Анастасії Лесів).

mukachevo.net