Прокуратура Закарпатської області порушила 10 кримінальних справ про фізичне насильство над дітьми

Конституцією України, Конвенцією ООН про права дитини, Законом України „Про охорону дитинства” дітям гарантовано особисту недоторканість та захист їх життя і здоров’я. Водночас, вчинення насильства щодо дітей залишається серйозною проблемою в регіоні.

 Як повідомила старший помічник прокурора області з питань захисту прав і свобод дітей Наталія Кузан, на обліку служб у справах дітей перебуває 111 дітей, які зазнали насильство в сім’ї.

В цьому році взято на облік 38 дітей цієї категорії. В обласному притулку для дітей впродовж поточного року перебувало 8 дітей, які зазнали економічного насилля.

За 9 місяців 2011 року органами внутрішніх справ складено 1943 протоколи про адміністративні правопорушення, передбачені ст. 173-2 КУпАП. Відносно 35 батьків, які застосовували до дітей економічне насильство (втягнення у жебракування) порушено 35 кримінальних справ за ознаками ст. 150 КК України.

Прокурорські перевірки засвідчили, що ефективність роботи органів і служб, на які покладено виконання вимог законодавства про попередження насильства в сім’ї, ще є низькою. Сьогодення вимагає суттєвого покращення координаційної роботи з цих питань служб у справах дітей міськвиконкомів та райдержадміністрацій. У більшості випадків ця робота проходить формально, заходи мають декларативний характер, фактично відображають повсякденну роботу відповідних служб. Органи, які, відповідно до Закону України „Про попередження насильства в сім’ї”, повинні працювати злагоджено та на один результат, працюють відокремлено, в межах відомчих інтересів.

Так, прокурором м. Мукачево встановлено, на території міста проживає неблагополучна сім’я К. Мати зловживала спиртними напоями, а також не виконувала свої обов’язки по догляду за сином, часто застосовувала до нього фізичне насильство. На захист дитини прокуратурою міста Мукачево порушено кримінальну справу за ознаками ст.125 ч.1 КК України. З метою соціального захисту дитини, прокуратурою міста заявлено позов про позбавлення батьківських прав громадянки К. Працівники міліції, з вини яких допущені порушення прав дитини, притягнуті до дисциплінарної відповідальності.

Поза увагою всіх служб залишилася сім’я К, яка проживає в одному з сіл Тячівського району. Батько, перебуваючи в стані алкогольного сп’яніння наніс неповнолітньому синові удар сокирою по голові, через що дитина отримала тілесні ушкодження.

Прокуратура Закарпатської області у поточному році порушила 10 кримінальних справ відносно батьків, які застосовували до своїх дітей фізичне насильство (ч.1, 2 ст. 125 КК України), внесла 15 приписів і подань, до відповідальності притягнула 24 посадові особи, повідомляє прес-служба прокуратури Закарпатської області.

goloskarpat.info