Ужгородська УБА видала монографію «Осягнення високого Богослов’я»

У рамках міжнародного науково-богословського співробітництва богословська наукова думка поповнилась новим виданням Ужгородської української богословської академії імені святих Кирила і Мефодія.
А саме виданням монографічного дослідження намісника Богородичного Понтелеймонового Щегловського єпархіального монастиря міста Тула Тульської єпархії РПЦ, доктора богослов’я, архімандрита Клавдіана (Ларьков) «Осягнення високого Богослов’я» приуроченого історії церковного розколу в РПЦ та апологетики старообрядництва.

Як повідомили, це четверта книга цього автора з цієї тематики. Головна мета роботи – за допомогою аналізу існуючих наукових концепцій вивчити причини церковного розколу в РПЦ та розвитку старообрядництва як у минулому, так і на сучасному етапі церковного життя, показати мінливу в віках картину цих внутрішніх церковних процесів.

Наукова робота присвячена також аналізу літератури, «надрукованій в дореволюційний час, коли під впливом радянської влади старообрядництво критикувалося некоректними та неприйнятними методами». Аналізуючи цю «суму знань», а також вивчивши нові концепції сучасних досліджень, легше стати на шлях потрібного «критичного підходу» до досліджень старообрядництва, концепцій критики старообрядництва, в тому числі і «некоректними та неприйнятними методами».

Книга складається зі вступу, трьох розділів та висновку. Вступ присвячений протидії некоректним і неприйнятним методам критичного підходу до досліджень старообрядництва. В першому розділі подається «погляд зі сторони» історіографії церковного розколу та старообрядництва. В другому розділі порушується питання в «погляді з середини». В третьому розділі висвітлюються процеси заміни богослужбових текстів, чинопослідувань, споконвік звичних старих обрядів та побутового укладу. У висновку обґрунтовується осягнення високого Богослов’я та досягнення особистої святості.

За об’ємом видання займає 400 сторінок. Викладений матеріал буде корисний як для науковців – богословів, істориків, філософів, так і для студентів вищих духовних та гуманітарних навчальних закладів.

Богословська освіта і наука в Україні