4 громадські організації Закарпаття допомагатимуть дітям з обмеженими можливостями

Чотири громадські організації Закарпаття беруть участь у соціальному проекті «Стань приятелем», що діє за підтримки Карпатського фонду, голландської благодійної організації СКАN та мережі нідерландських фондів для Центральної і Східної Європи. Проект має на меті допомогу в інтеграції  у соціум дітей та молоді з обмеженими можливостями.

Закарпатські організації, які реалізовують проект:  медико-соціальний благодійний Центр “Дорога життя”, Ужгородський благодійний фонд “Проекта ТАЧ”, Мукачівський благодійний фонд “Нове життя” та Ужгородська Асоціація соціальних працівників
“Стань приятелем” – соціальний проект, побудований на концепції приятелів, він стартував кілька місяців тому одразу в чотирьох областях України (Закарпатській, Львівській, Івано-Франківській та Чернівецькій) .

Бути приятелем – це бути завжди поруч. Однак, це ні в якому разі не означає, що приятель замінює професійного опікуна чи соціального працівника. Приятель – це як товариш: той, кому можна довіритися; той, хто може вислухати; той, з ким можна прогулятися, піти в кінотеатр чи кафе. Добровольці, що хочуть стати приятелями, беруть на себе зобов’язання проводити час зі своїм товаришем регулярно, наприклад три години на тиждень, два рази на місяць тощо.

У програмі, про яку йдеться, цільовою групою є неповносправні діти та молодь, і волонтери,  які можуть стати їм приятелями для проведення разом вільного часу. Волонтери, залучені до проекту, проходять відповідне навчання та підготовку. Після цього створюються пари відповідно до можливостей та потреб клієнтів і приятелів. Обидві групи отримують користь від таких відносин.

На сьогоднішній день в рамках проекту кожна організація вже зробила чимало: залучено багато волонтерів, проведені відповідні підготовчі тренінги, оскільки спілкування з дітьми, до прикладу, тими, що мають вади розумового розвитку, має свої нюанси та застереження.

Також за два місяці дії проекту вже проведено чимало спільних подорожей і мандрівок. Друзі та приятелі, волонтери та неповносправні активно проводять час разом. Кожна організація має власну, дуже активну і насичену, програму для всіх своїх підопічних. Львівяни, приміром, (“Віра і Світло” у співпраці з ГО «Львівська освітня фундація») нещодавно подорожували великою групою по замках “Золотої підкови”, ужгородці (“Дорога життя” та волонтери Асоціації соціальних працівників) каталися з друзями неповносправними на конях та їздили до Мукачева на свято Меду,  іванофранківці (Карітас) мали екскурсію до Львова, мукачівці (учнівський та педагогічний колективи Мукачівського вищого професійного училища №3 та вихованці фонду для дітей з обмеженими можливостями “Нове життя”) відвідали Мукачівський монастир імені Святого Миколая, мали розмову із священиками, відпочивали на свіжому повітрі, спілкувалися, щоб ближче взнати один одного. І ще багато інших історій, які в подробицях можна прочитати на сайті самого проекту.
Крім мандрівок та подорожей, у прості будні дні друзі та приятелі часто разом малюють, граються, одним словом, із задоволенням спілкуються і приносять один одному радість.

«Людину в наш непевний час часто поглинає сіра буденність. Але коли  поряд з тобою друзі, життя можна розмалювати яскравими фарбами», – каже Оксана Смук з Ужгорода, старший викладач кафедри соціології і соціальної роботи УжНУ, керівник волонтерів проекту “Стань приятелем” Асоціації соціальних працівників.

І ця її думка дуже точно передає саму ідею соціального проекту “Стань приятелем”. Не лишаймося осторонь, простягнімо  дружню руку – розфарбуймо життя один одного яскравими фарбами, — закликає прес-служба Карпатського Фонду.

zaholovok.com.ua